Slack växer snabbast av alla molntjänster

Slack Logo

Meddelandetjänsten Slack är den snabbast växande molntjänsten hos företagen just nu. Enligt en ny rapport från amerikanska Okta som mätt användningen av hela 4 000 applikationer hos 2 500 företag så krossar Slack allt motstånd.


Bara under andra halvåret 2015 ökade Slack med hela 77 procent vilket är 3,5 gånger på bara ett år. Det ökade värdet på Slack till 3,8 miljarder dollar — eller cirka 31 miljarder kronor om vi inte räknar in momsen.

Så antalet användare ökar år för år, hur är det då med användandet? Det genomsnittliga användandet är 10 timmar per dag och användare medan aktivt bruk stannar på 140 minuter om dagen.

Även om de mindre tjänsterna ökar snabbt så är de inte i närheten av de riktigt stora lirarna Office 365, Google Apps och Salesforce. Tillsammans med Amazon Web Services står de ohotade som de best använda tjänsterna.

Office 365 & Google Apps sida vid sida

Givetvis är det inte bara enskilda tjänster som ökar utan även marknaden i sin helhet. Under 2015 ökade antalet företag som använder molntjänster med 20 procent jämfört med året dessförinnan. Och det är en växande trend även under 2016.


Inte minst då många företag gärna använder flera tjänster vid sidan av varandra, vilket inte minst märks med Office 365 och Google Apps. Okta skriver i sin rapport att de är överraskade över att så många branscher arbetar på det sättet.

Med den senaste finansieringen som ger Slack närmare 200 miljoner dollar lär meddelandetjänsten ökar ytterligare framöver. Totalt har de dragit in över 540 miljoner dollar och vi kan nog räkna med att investerarna inte ligger på latsidan i framtiden heller.

Cisco investerar miljardbelopp i Spark

Det hindrar dock inte storföretaget Cisco att pumpa in miljardbelopp i Slack-konkurrenten Spark — närmare bestämt 1,3 miljarder kronor. Precis som med Slack handlar Spark om att företagen ska kunna skickas meddelanden utan behovet av e-post och det finns såväl röst- som videofunktionalitet att erbjuda.

Microsoft har tidigare ryktats vilja köpa upp Slack men flera tunga namn inom Redmond-företaget ska ha satt sig emot ett sådant köp. Bland annat nuvarande vd:n Satya Nadella påstås ha satt sig på tvären, såväl som Bill Gates.

Istället fortsätter Microsoft att satsa på Skype och Yammer, två kommunikationstjänster som genomsyrat företagets Office 365-tjänst i många år nu. Speciellt Yammer är i företagets intresse med fler än 500 000 miljoner företag som använder tjänsten. Upp från 200 000 under 2012 när MIcrosoft köpte Yammer för 8,5 miljarder kronor.

Om Yammer står sig i konkurrensen återstår att se men Microsoft lär inte ge upp i första taget. Detsamma gäller för Slack som lär ha flera friska år framför sig med många spännande nyheter att visa upp.