Gammal hårdvara i nya iPhone SE — här är alla gamla komponenter

iPhone SE

Efter lanseringen av iPhone SE har den nya telefonen från Apple hyllats av såväl recensenter som konsumenter världen över.

Det är en ordentligt uppgraderad modell jämfört med föregångaren iPhone 5s som den ersätter — men inte allt i telefonen är nytt, den innehåller även mängder av gamla komponenter.

Om vi ska tro webbsajten iFixit som har plockat sönder iPhone SE i sina beståndsdelar så är åtminstone sju komponenter samma som i iPhone 5s. Bland annat är högtalaren, vibratorn, SIM-korthållaren, skärmen och frontkameran direkt tagna från den gamla modellen.

Även högtalaren för samtal, den vid örat, och närhetssensorn är gamla komponenter från den tidigare modellen. När det kommer till skärmen så är såväl LCD-panelen som digitizern (delen som känner av beröring) samma som tidigare.

Att Apple har valt de gamla komponenterna har både för- och nackdelar.

Lästips: DÅLIGT BATTERI MED IPHONE SE? SÅ HÄR LÖSER DU BATTERIPROBLEMEN

Fördelarna & nackdelarna i iPhone SE

Fördelarna är att det finns mängder av reservdelar både från Apple och via tredjepartsmarknaden. Nackdelen är att alla de komponenter som är från iPhone 5s saknar de förbättringar som finns i modellerna iPhone 6 och iPhone 6s. Det som är nytt ger dock tillräckligt med förbättringar jämfört med iPhone 5s för att ge riktigt positiva betyg.

Det är bland annat kretskortet med processorn och grafikprocessorn, den bakre kameran, lightningporten och batteriet. Med prestanda och kamera som är likvärdig med iPhone 6s är det inte konstigt om den mindre iPhone SE är riktigt populär — inte minst då batteriet är marginellt större med sina 1 624 mAh, upp från 1 560 mAh.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.