Skype slutar fungera på äldre Windows-telefoner — Windows 10 Anniversary Edition ett krav

Skype Logo

Om du har en mobiltelefon med Windows Phone och dessutom använder Skype så bör du veta att Microsoft inte längre stöder den kombinationen. Det betyder kort och enkelt att applikationen för Skype inte längre kan laddas ner till äldre telefoner utan Windows 10 Mobile.


Visserligen kommer det att vara möjligt att ladda hem och installera Skype från tredjepartsplatser och genom enskilda installationsfiler. Men via den officiella programbutiken blir det tvärstopp — och det betyder att de få användare som finns där ute och som drabbas tvingas se sig om efter Skype på osäkra platser.

Och efter att ha utstått risken med att installera en applikation från tredjepart (som kan vara preparerad med virus och annat otyg) så kommer Skype ändå att sluta fungera inom en överskådlig framtid. Tråkigt nog är faktiskt bästa upplevelsen med Skype att använda en Android- eller iOS-telefon.

Skype listas som kompatibel med Windows 10 Mobile, men i skrivande stund är det endast Windows 10 Anniversary Update som gäller — och det betyder att du kan använda en Lumia 950 / Lumia 950 XL eller HP Elite x3. De flesta (inte alla, men nästan) andra Windows-telefonerna faller däremot tillkorta.

Microsoft negligerar sina Windows-användare

Endast 14 procent av alla Windows-telefoner använder Windows 10 Mobile. Och de allra flesta av dessa kommer aldrig att uppdateras förbi Windows 10 Mobile (Build 1511). Då undrar ni kanske vad problemet är — Windows 10 Anniversary Update är nyare Build 1607. Osis.


Microsoft har i flera år negligerat sin egen plattform och släppt allt det senaste och fräschaste till Android och iOS. Flera tunga recensenter och techsajter, bland annat högaktade Paul Thurrott, lyfter exempelvis fram iPhone-telefoner och iPad-surfplattor som de bästa enheterna för en optimal mobil upplevelse med Microsofts tjänster.

Det är tråkigt att Microsoft inte satsat mer på sina egna användare, men kanske är det vad företaget egentligen gjort. Windows är stort på datorer och tablets, inte mobiltelefoner. När användarna finns på konkurrenternas plattformar ökar pressen på att släppa där först, vilket Microsoft också gjort — vilket i sin tur blir en dödsdom för egna plattformen.

Vad tycker ni om att Skype slutar fungera på äldre versioner av Windows inom de kommande månaderna? Borde Microsoft fortsätta ge stöd, eller lägga ner det?

Läs mer i denna artikel på Microsofts officiella webbsajt.