Microsoft varnar för bedragarnas nya knep: falska blåskärmar

bsod virus telefonnummer ringinte

Om din Windows-dator plötsligt visar en blåskärm, så kallad Blue Screen of Death, som uppmanar dig att ringa Microsofts support för hjälp bör du snabbt dra öronen åt dig. Det är ett virus som attackerat din dator och du blir dubbelt blåst om du ringer.


Microsoft har gått ut med en skarp varning att inte ringa numret som dyker upp på skärmen. Istället för att gå till Microsoft är det bedragare som står redo i andra änden av telefonlinjen och du riskerar att betala dyra kronor för hjälp med ett problem som kan avhjälpas gratis.

Vad som skett är att viruset Hicurdismos infekterat din dator och det är bara ett av flera sätt för bedragare att komma åt dig och din plånbok. Vanligast är att de ringer upp och utger sig för att vara Microsofts supportavdelning; nu tar de alltså steget längre och får dig att ringa istället.

Personerna som svarar kommer inte bara att låtsas lösa ditt blåskärmsproblem, de kommer dessutom att 1) försöka komma åt din dator genom att fjärrstyra den med ditt godkännande och 2) installera fler virus. Du får alltså inte hjälp utan du hjälper dem att göra mer skada mot dig.

Så här ser den riktiga BSOD-skärmen ut. Utan falskt telefonnummer.
Så här ser den riktiga BSOD-skärmen ut. Utan falskt telefonnummer.

Amerikanskt telefonnummer som du INTE ska ringa

Tacksamt nog är det ett amerikanska telefonnummer som du måste ringa, och det betyder att en del säkert blir avskräckta när de ser att numret inte är svenskt. Tyvärr kommer en hel del garanterat att ringa ändå och vi hoppas att det här hjälper någon att ta det rätta beslutet — att inte ringa.


Microsoft är noga med att poängtera att de aldrig går ut med telefonnummer i sina felmeddelanden. Det är precis som att banker aldrig ber om personuppgifter i e-postmeddelanden.

Om du behöver hjälp med ett problem bör du vända dig direkt till den aktör som bäst kan assistera. Är det Microsoft ska du alltid besöka den officiella webbsajten och hitta kontaktuppgifterna där. Är det en bank kan du besöka den officiella webbsajten eller ett lokalt bankkontor och prata med dem där.

Har du drabbats av viruset Hicurdismos? Kommentera gärna och berätta mer om dina upplevelser och hur du löste det!

Läs mer om viruset i denna artikel på Microsofts webbsajt TechNet.