Skidåkning utlöser kraschdetektering på iPhone 14 och nya Watch-modellerna

Skidåkare skidbacke
Foto: Visit Almaty, Pexels

Problemen fortsätter för Apple med senaste iPhone 14-serien och de nyare Watch-modellerna. Efter de tidigare uppgifterna om att kraschdetekteringen utlöser när användarna åker berg- och dalbana så kommer nu vittnesrapporter om att även skidåkning kan trigga funktionen. Resultatet? Onödiga larm till räddningstjänsten.

Det är den lokala nyhetssajten KSL som rapporterar att larmcentraler i Utah börjar få automatiska nödsamtal från skidåkare med nyare iPhones eller Watch-klockor. Suzie Butterfield är ansvarig chef på larmcentralen i Summit County och hon säger till KSL att användarna inte rekommenderas att stänga av kraschdetekteringen.

Vi vill hellre att du är säker. Vi har inget emot samtalen eftersom om de faktiskt hänt något så vill vi kunna nå dig.

Anledningen är att det faktiskt kan uppstå situationer där en skidåkare behöver hjälp, men utan att det finns andra åkare i närheten som kan assistera. Som exempel säger hon till KSL att en skidåkare kan krocka med ett träd och bli medvetslös utan att någon uppmärksammar det.

iOS 16.1.2 kanske löser problemen med kraschdetektering

När larmcentralen tar emot ett nödsamtal så försöker de alltid återkoppla till uppringaren och höra sig för om det faktiskt hänt något. Om personen inte går att nå så kontaktas den lokala skidpolisen som får uppsöka kontakt på plats.

Apple har nyligen släppt iOS 16.1.2 som optimerar kraschdetektering. I skrivande stund är det inte fastställt exakt vad det innebär, men det spekuleras i att Apple har löst (eller försöker lösa) problemen med falsklarm med berg- och dalbanor samt andra åkattraktioner. Huruvida det hjälper för skidåkare också återstår att se.

Via KSL

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.