Shuttle lanserar minidatorerna NS02A & NS02E med 4K-stöd

Shuttle NS20A

Shuttle lanserar två mini-datorer med ARM-processorer och Android som operativsystem. Modellerna heter NS02A och NS02E, de drar så lite som 5 watt vid drift och kostar under 2 000 kronor inklusive moms.


De båda datorerna är i det närmaste identiska men har en liten skillnad. Shuttle NS02E har stöd för Power-over-Ethernet medan NS02A använder en separat nätdel. I övrigt är nedanstående specifikationer lika för båda modellerna.

Och det betyder en Rockchip RK3368-processor med åtta kärnor baserade på ARM Cortex-A53. Det är alltså inte den traditionella Intel- eller ARM-processorn som gäller här. Därför är det också operativsystemet Android som gäller, tyvärr en gammal version (Android 5.1) från våren av 2015.

Processorn ackompanjeras av 2GB internminne, 16GB lagringsutrymme av typen eMMC och plats för en extra 2,5-tumshårddisk om så önskas. Nätversanslutning får man via Ethernet och WiFi 802.11, bild visas på en skärm eller tv via HDMI och Miracast Wireless.

Shuttle NS02A & NS02E klarar bara stereoljud

Grafikkretsen är en PowerVR SGX6110 med stöd för både OpenGL ES3.1 och OpenCL ES3. Den är kraftfull nog att avkoda videomaterial i upplösningen 4K med 60 bilder per sekund och eftersom HDMI-porten är av senaste version (v2.0) kan full upplösning skickas till en kompatibel tv eller skärm.


Ljudkretsen som används är ALC5640-VB och det är tyvärr den ena av två missar som Shuttle gjort med NS02A och NS02E. Den klarar nämligen bara stereoljud och är egentligen framtagen för att användas i mobiltelefoner och surfplattor. På sin höjd kan den konvertera ljudet från 2.0 kanel till 2.1, men du kan glömma full surround av något slag.


Lästips: Gigabyte släpper ny Brix-dator för industrier och företag


Slutligen finns tre USB 2.0-portar, minneskortsläsare för SD-kort och en analog hörlurskontakt. Måtten på datorn är 141 x 141 x 29 millimeter och vikten stannar på föredömliga 270 gram.

Shuttle NS02A & NS02E ser ut att fungera bra som industriella- och företagsanpassade datorer med specifika mål. Men som mediaspelare tillsammans med förstärkaren faller de faktiskt platt, och då tänker vi primärt på ljudet som måste simuleras i förstärkaren. Dessutom finns bara 2GB internminne vilket är på tok för lite när vi pratar högupplöst video, för att inte tala om när man surfar i webbläsaren.

Vad tycker ni?