Gigabyte släpper ny Brix-dator för industrier och företag

Gigabyte EKI3A-7100

Gigabyte har släppt en ny minidator i Brix-serien — Brix GB-EKi3A-7100. Det här är ingen prestandamaskin på något vis så fläkt behövs inte för att kylning. Hela chassit fungerar som en stor kylfläns för att avleda värmen från komponenterna.


Innanför det mattsvarta chassit sitter en ström- och prestandasnål processor i form av Intel Core i3-7100U. Den är ur senaste Kaby Lake-serien och ackompanjeras av upp till 32GB internminne och M.2 SSD-lagring. Det finns även Ethernet, WiFi, Bluetooth, HDMI och USB-C för anslutning.

Datorn har designats specifikt för professionellt bruk inom företag och industrier. Det märks inte minst på serieporten (RS-232) som byggts in för anslutning direkt till mikrokontrollers där det behövs. Prestandan är dock fullgod för att även göra Brix GB-EKi3A-7100 till en ren mediaspelare.

Eftersom HDMI-porten är av senaste version klarar datorn upp till 4K-upplösningar mot kompatibla skärmar och tv-apparater. Av totalt fyra USB-portar är två av senaste USB 3.1 för maximal prestanda; perfekt om du vill ansluta en extern hårddisk med stora videor och dylikt.

Vi skapar referensmodeller för Intels nya plattformar och utvecklar dem vidare för professionell IoT-användning och specialbyggda lösningar — Gigabyte

Storleken på Brix GB-EKi3A-7100 är 180 x 117 x 36 millimeter och vikten stannar på 978 gram. Jämförelsevis liten i klassen och det finns VESA-stöd för både 75 x 75 och 100 x 100 — perfekt om du vill montera datorn på baksidan av en skärm.Lästips: Shuttle lanserar minidatorerna NS02A & NS02E med 4K-stöd


Brix GB-EKi3A-7100 är bara en av flera modeller i Brix-serien. Gigabyte har en hel mängd konsumentanpassade Brix-datorer att erbjuda design och hårdvara bättre lämpad för normalt hemmabruk, exempelvis GB-BACE-3010 och GB-BKi5T-7500.

Mini-PC har dock inte lyckats få något större fotfäste på den svenska marknaden och detsamma gäller de ännu mindre datorstickorna. Nylanseringen kommer inte att ändra på det, men Gigabyte har hittat en bra modell för hur mini-PC ska fungera. Nu behöver vi bara effektivare hårdvara som pressar upp prestandan mer med dessa minimala chassin.