Så får du bättre ljudkvalitet från din Android-telefon

Android Logo 950 x 500

Har du en mobiltelefon med processor från Qualcomm? Då kan du ha betydligt bättre ljudkvalitet att hämta från din telefon när du lyssnar på musik — utan att någon har berättat det för dig tidigare.

Det sitter nämligen en inbyggd DAC i alla Qualcomm-processorer som sällan nyttjas fullt ut. Kort förklarat betyder det att de allra flesta inte får ut maximal ljudkvalitet från sina telefoner, vilket givetvis är tråkiga nyheter.

Tacksamt nog finns en lösning på problemet i form av modulen ”Hi-Performance DAC Enabler”. När den är installerad i din telefon tillsammans med en annan mjukvara som heter ”Magisk” kan du vänta dig ett klarar, mer detaljerat ljud och högre volym i både hörlurar och högtalare.

Innan vi fortsätter om hur du installerar ”Hi-Performance DAC Enabler” bör redan nu sägas att det alltid föreligger en viss risk med den här typen av installationer. Skapa en säkerhetskopia av din telefon (eller åtminstone alla viktiga filer) innan du går vidare.

Så här aktiverar du bättre ljud från din Android-telefon

För att det här ska fungera finns tre förutsättningar som inte är valbara. Till att börja med måste din telefon har en Qualcomm-processor, telefonen ska vara upplåst med ett så kallat ”root” och applikationen ”Magisk” vara installerad.

Hur du utför en root på din telefon beror lite på Android-version och system, så vi överlåter instruktioner för detta till en enkel Google-sökning. Magisk installerar du på traditionell vis från Google Play Store och du hittar applikationen här.

När du kommit så här långt och bekräftat 1) att din telefon har en Qualcomm-processor, att 2) Android är korrekt rootad och 3) Magisk är installerad — då kan du ladda ner en zip-fil med ”Hi-Performance DAC Enabler”.


Klicka här i din mobiltelefon för att ladda ner zip-filen (fungerar inte länken? Prova denna).


hi performance magik module installationNär zip-filen är nerladdad öppnar du Magik på telefonen, går till sidomenyn och väljer den nerladdade filen. Klicka på ”Open” för att öppna. Om allt går korrekt till kommer det att visas en ruta med texten ”Installation succeeded!”.

hi performance magik module installation 2Klicka på knappen ”No Thanks” och gå tillbaka till rutan för moduler. Aktivera Hi-Performance DAC Enabler och starta sedan om telefonen. Klart!

Så mycket bättre blir ljudkvaliteten i praktiken

LG V20
Hi-Performance DAC Enabler fungerar lika bra med LG V10 & V20 som någon annan telefon med Qualcomm-processor.

Okej, så du har gått igenom alla stegen ovan och har nu startat om telefonen. Så vad blir egentligen skillnaden i ljudkvalitet jämfört med tidigare?

Om allt går väl kan du vänta dig högre volym, fler detaljer och bättre dynamik i ljudet. Och då pratar vi inte bara om musik och videor, utan allt ljud som spelas upp — oavsett vilken applikation du använder.

Givetvis krävs tillräckligt bra ljudmaterial från början, så dina gamla MP3-filer med bitrate på 128 Kbps kommer inte att låter mycket bättre. Har du däremot FLAC-filer av god kvalitet och hörlurar som matchar kommer du att märka skillnad.

Vad om man då har en LG V10 eller V20 med speciellt designad DAC för just högupplöst musik? ”Hi-Performance DAC Enabler” fungerar även med telefoner som har en separat DAC då dessa aktiveras först med högupplöst ljud som spelas i applikationer skapade för detta. Allt annat tar DAC:en i Qualcomm-processorn hand om. Så installera och njut!


Full cred till XDA Developers-användaren androidexpert35 som skapade ”Hi-Performance DAC Enabler”.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.