Separata säkerhetsuppdateringar på gång till iOS & iPadOS

Enklare att underhålla gamla iOS/iPadOS-versioner med säkerhetsfixar

apple ios 14 2020

Beta-versionen av iOS 14.5 indikerar att Apple kan lägga in stöd för separata säkerhetsuppdateringar i framtiden. Något som gör att allvarliga sårbarheter kan tätas mycket snabbare – utan att hela operativsystemet måste uppdateras.

Det är webbsajten 9to5mac som hittat referenserna till separata säkerhetsuppdateringar i beta-versionen av iOS 14.5. Referenser som tydligt indikerar att Apple åtminstone arbetar på funktionen, men också att den inte är färdigutvecklad.

Lästips: Apple iOS 14.4 är släppt – här är alla nyheter

Om uppgifterna stämmer är det här ett stort steg bort från den tidigare så krångliga uppdateringsprocessen som Apple benhårt hållt fast vid ända sedan första iOS-versionen.

Det är också en naturlig väg framåt vill vi mena, eftersom stödet för separata uppdateringar gör det lättare att underhålla äldre operativsystem i framtiden. Enklare för både Apple och användarna.

Redan idag har Apple ett smidigt system i macOS för att dela på uppdateringarna.

Om du har en äldre version av macOS så kan du välja att få de senaste säkerhetsfixarna separat från den stora uppgraderingen. Det underlättar och gör allt mycket säkrare för de som av olika skäl inte kan uppgradera hela macOS – och kanske snart även iOS/iPadOS.

Det finns inga indikationer på att iOS 14.5 faktiskt kommer att se den här funktionen aktiverad. Istället är det mer troligt att Apple lägger grunden idag, men att separata uppdateringar kommer som en funktion med iOS 15 och iPadOS 15 istället.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.