Senaste nytt om iPad Mini 5

iPad Mini 4

Apple iPad Mini 5 kan få behålla Touch ID och använder den två år gamla Apple A10-processorn. Det avslöjar japanska webbsajten Mac Otakara, som även säger att surfplattan inte får Face ID.

  • Inga större, yttre förändringar på surfplattan
  • Snabbare processor, men inte den senaste på marknaden
  • Behåller Touch ID, men får inte Face ID
  • Många problem med iOS 12.1.4

Apple iPad Mini 5 är en hett efterlängtad uppgradering till den populära Mini-serien med surfplattor. Befintliga iPad Mini 4 släpptes 2014, så en uppgraderad modell är önskvärd med tanke på de fem åren på marknaden.

Hittills har Apple fokuserat helt på iPad och iPad Pro. Två större, kraftfullare modeller som är bättre anpassade för den bredare massan. iPad Mini har inte riktigt fått någon utrymme eftersom surfplattan är mer specialiserad med sin lilla skärm.

Vad tror analytikerna om iPad Mini 5

  1. Apple A10-processor istället för gamla Apple A8
  2. Behåller Touch ID som tidigare
  3. Kommer inte att få Face ID från de större modellerna
  4. Behåller Lightning-porten och hörlurskontakten

Om vi ska tro Mac Otakara kommer iPad Mini 5 att uppgraderas med en nyare processor. Befintliga iPad Mini 4 har en Apple A8-processor, iPad Mini 5 väntas få en nyare och kraftfullare Apple A10-processor.

Touch ID för autentisering av användaren väntas stanna kvar, däremot kommer inte Face ID att introduceras. Det betyder att du kan fortsätta logga in med fingrarna, däremot inte med ansiktet. Beslutet är väntat och högst troligt.

En tråkig detalj är att Lightning-porten ser ut att stanna kvar. Det vore mer logiskt om Apple lade till USB-C istället likt med iPad Pro. Mer positivt är att hörlurskontakten också får vara kvar; sannolikt för att designen inte gjorts tunnare.

apple ipad mini 4 flera

Vad är skillnaden på Apple A10 Fusion och Apple A8?

Den stora skillnaden är så klart prestandan. Apple A10 Fusion har en dubbelt så kraftfull processor och tre gånger kraftfullare grafikkrets, jämfört med Apple A8.

Dina appar kommer att starta snabbare, spel körs med mjukare och finare grafik.

En annan, kanske ännu mer uppskattad förbättring är att batteritiden ökar. Apple A10 Fusion är betydligt energieffektivare vilket minskar strömförbrukningen.

Det spekuleras i att iPad Mini 5 kan använda den kraftfullare Apple A10X-processorn som återfinns i första generationens iPad Pro. Det är dock inget vi tror kommer att hända eftersom de hittills varit reserverade för Pro-serien.

Kommer Apple ändra designen mot tidigare iPad Mini-modeller?

Det finns inget som tyder på att Apple tänker ändra designen på kommande modellen. Insidan kommer att uppgraderas, utsidan däremot väntas inte få någon större förändring.

Enda faktiska skillnaden kan vara att den bakre mikrofonen har flyttat still en centrerad plats högst upp på surfplattan.

När det kommer till Apple Pencil så kan första generationens modell eventuellt fungera. Den senaste modellen som är magnetisk är helt utesluten enligt Mac Otakara.

Exakt vad som gäller återstår dock att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.