Höjning av kemikalieskatten

techprylar ipad iphone mac

Kemikalieskatten kan höjas ytterligare. I ett förslag från regeringen kan den öka med nära 40 procent i vissa fall. Här går vi igenom vad det betyder för dig.

Vad är kemikalieskatten?

Kemikalieskatten är en skatt på elektronik som trädde i kraft den 1 juli 2017. Syftet med kemikalieskatten är att den ska minska användningen av farliga kemikalier. Då specifikt brom-, klor- och fosforföreningar, vilket bland annat används i flamskyddsmedel.

Vilka produkter omfattas av kemikalieskatten?

I princip alla produkter i kategorierna hemelektronik och vitvaror omfattas.

Det betyder bland annat bärbara datorer, stationära datorer, mobiltelefoner, tv-apparater, hemmabiosystem och spelkonsoler. Men också kylskåp, frysar, spisar och mikrovågsugnar.

Vad som däremot inte omfattas av kemikalieskatten är lösa datorkomponenter. När det gäller hårddiskar finns istället en annan avgift kallad ”privatkopieringsersättning”.

Hur mycket vill regeringen höja kemikalieskatten?

Hur mycket du betalar i kemikalieskatt beror på varans vikt.

Den befintliga nivån är satt till 120 kronor per kilogram för hemelektronik och 8 kronor per kilogram för vitvaror. I båda fallen finns ett maxtak satt till 320 kronor, därtill kommer momsen med 25 procent. Så 400 kronor för dig som slutkund.

Enligt ett förslag från regeringen ska kemikalieskatten höjas enligt följande:

  • Vitvaror: Från 8 kronor till 11 kronor (+33,3 procent)
  • Hemelektronik: Från 120 kronor till 160 kronor (+37,5 procent)
  • Maxtaket: Från 320 kronor till 440 kronor (550 kronor inklusive moms)

Hur räknas kemikalieskatten ut?

Kemikalieskatten räknas på varans totala vikt tillsammans med tillbehör. Däremot inte med eventuell förpackning.

Går det att komma undan skatten?

Nej. Det går att minska skatten med upp till 90 procent, men den går inte att undvika helt.

Varor som har andelen brom- och klorföreningar som är under 0,1 procent av vikten kan få en skattereduktion på 50 procent. Om varorna dessutom har fosforföreningar som är under 0,1 procent av vikten kan reduktionen vara hela 90 procent.

Skattereduktionen gäller endast för distributörer och återförsäljare.

Kommer det att ha någon effekt?

Det är inte sannolikt att kemikalieskatten kommer att påverka de stora tillverkarna. Även om en del av branschen har uttryckt sig positivt kring syftet med skatten så finns inga bevis på att den faktiskt haft någon nytta, mer än att fylla på statskassan.

Dessutom kan kemikalieskatten ge direkt negativa effekter enligt en undersökning från HUI Research. Undersökningen gjordes på beställning av Elektronikbranschen och visar att svenska handlare generellt inte höjde sina priser för att kompensera för skatten.

Istället har handlarna valt att inte sänka priserna lika mycket som tidigare på sina äldre produkter. Vilket betyder att slutkonsumenten i princip inte märker någon skillnad alls.

Och när det gäller din plånbok så är det inte troligt att skillnaden blir speciellt markant heller. De flesta produkter kommer inte att kosta mer än någon hundralapp extra, och i många fall långt under det.

När kommer höjningen att verkställas?

Förutsatt att kemikalieskatten faktiskt får sin höjning så kommer den att träda i kraft mot slutet av sommaren.

Den ingår i vårändringsbudgeten 2019 och förslaget är att höjningen börjar gälla från den 1 augusti 2019. Skatteändringen är resultatet av samarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Du kan läsa mer om förslaget på skattehöjningen på Regeringskansliets officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.