Samyang 135mm f/2.0 har läckt ut på bild

Samyang 135mm f/2.0

Kända tillverkaren Samyang kan vara på gång att lansera ett nytt objektiv. Enligt påstått läckta bilder rör det sig om en 135mm f/2.0 med två varianter för fotografering och video.


Samyang har gjort sig ett namn på kameramarknaden som en tillverkare med prismedvetna objektiv som trots sin manuella hantering fått stor genomslag. Idag har tillverkaren objektiv med brännvidder mellan 8mm och 300mm.

De populäraste är 24mm f/1.4, 35mm f/1.4, 50mm f/1.4 och 85mm f/1.8. Speciellt den sistnämnda har visat sig mycket kompetent för sitt låga pris även 50mm-optiken har gjort ett positivt intryck. För 24mm och 35mm står det sämre till med bland annat dålig kontrast och bristande skärpa, men för sina priser är de ändå uppskattade – inte minst för video där man inte lägger fullt lika stor vikt på just de egenskaperna.

Steglös bländarring

Två varianter finns av varje objektiv. Den enda skillnaden mellan dessa är att bländarringen är steglös på den ena och med de traditionella hacken på den andra. Anledningen till att man har gjort en steglös är för att detta uppskattas av videofilmare som vill ha mjukheten i övergången mellan olika bländare.

Det är troligt att Samyang 135mm f/2.0 också kommer i en variant med steglös bländarring, men när nya objektivet kan släppas återstår att se. Med lite tur får vi se riktigt goda egenskaper till ett lågt pris.


Vilka objektivfattningar som gäller vet vi inte, men räkna med att Sony, Canon och Nikon är aktuella. Vad skulle ni helst vilka se från Samyang i framtiden?

Bildkälla: Pro A-Max Digital