Adobe Lightroom Mobile – nu även till Android

Adobe Lightroom Mobile

Adobe har släppt sitt populära bildredigeringsprogram Lightroom till Android.

Applikationen är endast till för smartphones (med Android, IOS-versionen finns till Iphone & Ipad) i skrivande stund och är en del av Adobe Creative Cloud. Istället för att utveckla en komplett, fristående app så har Adobe valt den smartare vägen och skapat en så kallad kompanjonapp för datorversionen av Lightroom.

Med Lightroom Mobile kan man göra praktiska saker som att se alla bilder i bildkatalogen, markera önskvärda och ta bort icke önskvärda bilder, applicera så kallade presets och göra mindre justeringar i bilder. Man kan även importera bilder direkt från telefonens galleri om så är önskvärt.

Automatisk synkronisering

För att det hela ska fungera måste man starta Lightroom på datorn och ställa in ett bibliotek som ska synkronisera med den mobila versionen. När telefonen man sedan använder är ansluten till internet synkroniseras bilder automatiskt mellan de båda enheterna.

En smart funktion är att det finns stöd för råfiler, så kallad raw, om än begränsad sådan. Bilderna får vara maximalt 2 560 pixlar på den långa sidan, måste vara i DNG-formatet och justeringar görs endast till originalet när internet finns tillgängligt för alla berörda enheter. Inga konstigheter egentligen då smartphones trots allt är begränsade på flera sätt.

Fyrkärnig processor

Kraven för att använda Lightroom Mobile är att man har Lightroom 5 på en dator samt en smartphone med fyrkärnig processor på minst 1.7 GHz. Telefonen måste även ha 1 GB internminne samt 8 GB lagringsutrymme (eller mer av båda) samt köra Android 4.1 ”Jelly Bean” eller nyare version.

Ladda ned Lightroom Mobile här: Iphone | Ipad | Android

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.