Spartan – nya webbläsaren från Microsoft

Microsoft Logo

Spartan – nya webbläsaren från Microsoft

Internet Explorer är en webbläsare med minst sagt ansträngt förhållande till användare och utvecklare. Trots av många av konkurrenterna erbjuder högre hastigheter, fler funktioner och snabbare uppdateringar så har Internet Explorer dominerat marknaden under många år.

Den dominansen har dock minskat kraftigt på senare tid och även om Internet Explorer 11 blev ett stort lyft för serien så räcker det inte i längden. Det behövs något helt nytt och fräsch som inte förknippas med internet Explorer – och det är här ”Spartan” kommer in i bilden.

Nya renderingsmotorer

Microsoft arbetar just nu med att utveckla sin nya webbläsare Spartan som kommer att ha en nyckelroll i kommande Windows 10.

Webbläsaren använder renderingsmotorn Trident och hanterar JavaScript med Chakra. Det vittnar om ökad prestanda och att Microsoft på allvar tänker konkurrera med med Chrome och Firefox på samma nivå – inte minst då Spartan påstås komma med liknande stöd för tillägg, något Internet Explorer saknar.

Med den digitala assistenten Cortana på gång till Windows 10 (någon som ser referenserna till utmärkta spelserien Halo här) finns indikationer på att denna och Spartan integreras med varandra samtidigt som webbläsaren även får direkt stöd för användning med styluspenna. Just detta är en riktigt cool funktion om Microsoft faktiskt bygger in den. Det kan betyda att vi i framtiden får göra anteckningar direkt på en webbsida och kan spara detta.

Gruppera tabbar

Vidare ska man kunna gruppera tabbar som man själv önskar och på så vis separera exempelvis jobb och nöje utan att behöva ha flera webbläsarfönster öppna.

Mycket nytt är att vänta med webbläsaren Spartan och det här kan bli den uppgradering som vi alla väntat på. Internet Explorer kommer att fortsätta leva i många år till, inte minst då Windows 10 släpps först under senare delen på 2015 och Spartan kommer inte tidigare än så.

Vad vill ni helst se för nyheter och förbättringar när Microsoft släpper sin nya webbläsare?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.