Samsung utvecklar AI som skalar upp dina videor till 8K

samsung-q9s

Samsung lanserar en ny videoteknik som kan skala upp vilken upplösning som helst till 8K. I takt med att allt fler tillverkare visar intresse för den superhöga upplösningen kommer även behovet av videoklipp i 8K att öka.

Uppskalning ger aldrig exakt samma bildkvalitet som en video inspelad i äkta 8K. Men Samsungs tekniks sägs göra det riktigt bra genom att med AI lägga till detaljer och minska brus på exakt rätt ställen i videoklippen.

Den artificiella tekniken kan till och med ändra delar av innehållet och flytta det för att bättre passa den högre upplösningen. Om det behövs.

Tekniken bakom uppskalningen kommer att byggas in i framtida tv-apparater från Samsung. Exakt vilka modeller det gäller återstår att se. Klar är dock att nyligen uppvisade Q9S med sin gigantiska 85-tumspanel är aktuell.

samsung-AI-technology

”[Samsung] Q9S har inbyggd AI-teknologi som levererar en klarare och renare 8K-upplösning för alla typer av innehåll. Med en proprietär algoritm kan Q9S kontinuerligt lära av sig själv för att på ett smart sätt skala upp innehåll som spelas, oavsett källan till innehållet, till fantastisk 8K.”

Antalet tv-apparater och datorskärmar som stöder den betydligt lägre upplösningen 4K blir allt fler. Men faktiskt innehåll som spelat sin i upplösningen är fortfarande väldigt sparsamt.

Och när 8K börjar få fotfäste kommer det att finnas ännu mindre material som drar nytta av den ännu högre upplösningen. En AI-teknik som skalar upp lär inte vara tillräckligt i det långa loppet, men det kan hjälpa Samsung att locka de första kunderna som är villiga att betala dyrt för det.

Vad tror du om AI och 8K-uppskalning direkt i din tv? Är detta framtiden? Skriv en kommentar och berätta i kommentarsfältet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.