Intel släpper processor med AMD-grafik – här är supersnabba Kaby Lake G

intel kaby lake g overview

Intel lanserar åttonde generationens Kaby Lake G-serie med inbyggd grafikkrets från AMD. Ett stort steg upp prestandamässigt på grafiksidan — och kanske en skarp vink från industrin om vad vi kan vänta oss i datorer utan dedikerade grafikkort framöver.


  • Grafikkretsen kan i bästa fall jämföras med Geforce GTX 1060
  • AMD står för drivrutinerna till grafikkretsen
  • Klarar upp till nio samtidiga skärmar
  • AMD RX Vega M och Intel Graphics HD i samma processor

Traditionellt finns ett stort prestandagap mellan datorer som har inbyggda grafikkrets i processorn och de som har ett separat, dedikerat grafikkort. Tack vare en lösning med tre separata kretsar i samma processor kan Kaby Lake G minska det gapet betydligt.

Varje processor använder en åttonde generationens processorarkitektur, ackompanjerad av en specialbyggd AMD RX Vega M-grafikkrets och 4GB HDR2-minne. De tre kretsarna är sammanlänkade via 20 PCIe-banor.

  • 4 x ansluter CPU-delen till styrkretsen
  • 8 x ansluter CPU-delen med GPU-kretsen
  • 8 x är tillgängliga för externa tillbehör som användaren vill ansluta

Processorerna i Intel Kaby Lake G-serien kommer att släppas i både som Core i5 och Core i7-varianter. Alla har fyra fysiska processorkärnor och åtta trådade kärnor. Allt detta delas i sin tur upp i ytterligare två varianter märkta med GL eller GH.

  • GL-varianten (Graphics Low) är den strömsnålare och billigare med 20 beräkningsenheter, upp till 8MB cache-minne och en minnesbandbredd på 179 GB/s.
  • GH-varianten (Graphics High) är anpassad för prestanda med 24 beräkningsenheter, upp till 8MB cache-minne och en minnsbandbredd på 205 GB/s.

Prestandan är jämförbar med bärbara datorer som har Intel-processor med tillhörande Nvidia Geforce GTX 1060 6GB. Åtminstone enligt Intels egna information. Och denna ska vi givetvis ta med en nypa salt innan de första riktiga recensionerna släppts.


Men det är en klar vink om att integrerade grafikkretsar börjar bli mycket kraftfulla och på allvar kan ersätta dedikerade grafikkort. Åtminstone i den lägre mellanklassen prestandaklassen.

intel kaby lake g overview 2

Intel kommer att ge fullt stöd åt AMD-kretsarna inuti företagets nya processorer. Med det sagt kommer drivrutinerna för grafikkretsen att tillhandahållas av AMD. Det betyder samma applikation för grafikinställningar som företagets fullstora grafikkort, dock mer avskalat för att passa de integrerade grafikkretsarnas funktionalitet.

Bland funktionerna som är bekräftade till Intel-processorerna hittar vi tunga namn som Radeon Chill, Radeon ReLive, WattMan och FreeSync.

Så vad händer då med egna Intel HD Graphics som finns i Intels andra processorer?

Intel HD Graphics följer med de nya Kaby Lake G-processorerna och är aktiv från start. Det betyder att du kan avkoda filmer i VP9 och HEVC 10b samt nyttja Quick Sync utan problem. Det ger också upp till nio samtidiga skärmanslutningar – tre för Intel och sex för AMD.

Alla de nya processorerna släpps under 2018 och redan till våren kan de första bärbara datorerna med Intel Kaby Lake G synas i våra svenska butiker.