Samsung tillverkare kretsar för att utvinna kryptovalutor

bitcoin-cpu-crypto-currency
Bildkälla: Pixabay / BenjaminNelan

Kryptovalutor är helt galet stort just nu med enorma värden som är helt bortom alla rimliga gränser för vad kan anses proportionerligt. Och då är det inte konstigt att även de största företagsgiganterna ger sig in i leken. Nu senast sydkoreanska Samsung.


  • Konkurrenten Bitmain använder samma tillverkare, TSMC
  • Bitman kontrollerar hela 70 procent av produktsegmentet
  • Samsung äger en av världens största fabriker för kretstillverkning
  • Har de finansiella musklerna att tvinga bort Bitmain, bit för bit

Företaget har bekräftat att de just nu massproducerar specialdesignade kretsar för utvinning av kryptovalutor. Dessa kretsar kallas ASICs, eller Application-Specific Integrated Circuits som hela namnet är.

Nyheten släpptes samtidigt som Samsung avslöjade siffrorna för räkenskapsårets fjärde kvartal, vilket landade på intäkter till ett värde av 61 miljarder dollar. Eller en ökning med 24 procent jämfört med samma period förra året.

Djupt begravd i företagets presentation avslöjar Samsung att de ökar tillverkningen av kretsar för att utvinna kryptovalutor:

”Under första kvartalet förväntas intäkterna öka tack vare uppskalning av andra generationens produkter tillverkade med 10nm-processer för detta årets flaggskeppstelefoner, och ett ökat intresse för kretsar för utvinning av kryptovalutor.”


Tidigare har det rapporterats från flera håll att Samsung faktiskt intresserat sig för den här typen av kretsar. Men nu har vi bland de första officiella uppgifterna som bekräftar detta.

Samsung får ingen lätt uppgift att slå sig in på marknaden med sina ASICs då en konkurrent redan kontrollerar extrema 70 procent av produktsegmentet, nämligen Bitmain. Konkurrenten har även närmare 30 procent av den globala beräkningskraften som Bitmain tillhandahåller via två pooler.

Som om det inte vore nog har Bitmain, precis som Samsung, ett avtal med kretstillverkaren TSMC om att producera specialutvecklade ASICs för kryptovalutor. TSMC drog in mellan 300 och 400 miljoner dollar i rena intäkter under räkenskapsårets tredje kvartal enbart från tillverkning av ASICs. Inte illa.

Vad som ligger Samsung till fördel är att den sydkoreanska tillverkaren äger en av världens största fabriker för tillverkning av silikonkretsar. Det gör att företaget kan ta emot i princip vilka beställningsstorlekar som helst och ändå leverera. Bitmain däremot tvingar kunderna att dela upp sina beställningar i flera delar för att kunna hantera mängden.

Om Samsung kan bita sig fast i produktsegmentet och ge Bitmain en rejäl match återstår att se. Företaget är tillräckligt stort och har finanserna till att snabbt ge alla konkurrenter en ordentlig näsknäppa, så det ska bli intressant att se vart allt landar. Vad tror du?