Nvidia Shield TV uppdateras med version 6.3 – här är alla nyheter

nvidia-shield-tv-2017

Nvidia Shield TV har uppdaterats med version 6.3 och med det fått en rad nya funktioner. Tyvärr fortsätter Nvidia att förneka användarna Android 8.0 ”Oreo”, men det betyder inte att uppdateringen är dålig på något vis.


  • Flera nya och uppdaterade applikationer
  • Stöd för uppspelning av 8-bitars YUV BT 2020
  • Fjärrkontrollen reagerar snabbare på dina kommandon
  • Ingen prestandaförlust efter buggfixen för ”Spectre”

Till att börja med inkluderar version 6.3 en buggfix för hett omtalade sårbarheten döpt till ”Spectre”. Det betyder att Nvidia Shield TV nu är helt skyddad från hackerattacker som bygger på just den buggen i mediaspelarens processor.

En fundering som många säkert har är huruvida prestandan i Nvidia Shield TV blir lidande av buggfixen likt de flesta Intel-processorer. Och här kan vi säga att det åtminstone inte märks någon skillnad vid uppspelning av högupplöst film.

Vi provade att köra igång några MKV-filer i upplösningen 3 840 x 2 160 utan att märka någon skillnad mot tidigare. Notera att det var både 8- och 10-bitars i H.264 samt H.265. HDR och icke-HDR blandat. Allt flöt på som tidigare.

Stöd för uppspelning av 8-bitars YUV BT 2020

Rapportering av lågt batteri i tillbehören till Nvidia Shield TV har förbättrats. När du närmare dig gränsen för vad batteriet klarar i exempelvis din Shield Remote får du snabbare notiser om att ett batteribyte måste göras.


Nvidia Shield TV kan nu spela upp videoformatet 8-bitars YUV BT 2020. Det förutsätter dock att du har en bildskärm som är kapabel att visa Wide Color Gamut (WCG) som BT 2020 egentligen betyder. Idag finns ingen TV kapabel att visa den fulla färgrymden BT 2020. Närmast kommer LG SJ9500 med 86 procent medan Samsung och Sony inte orkar ta sig över 80 procent.

När du installerar version 6.3 får du samtidigt ett meddelande om att uppdatera mjukvaran i din fjärrkontroll. Och det borde du omedelbart göra, den ska nämligen vara betydligt kvickare i reaktionen när du trycker på knapparna med nya version 1.28.

Nya och uppdaterade applikationer med version 6.3

Nya applikationer som du kan ladda ner till din Nvidia Shield TV är Eurosport, Sirius XM och Tidal.

  • Eurosport: Titta på både direktsänd sport och repriser med Eurosport. Här finner du det senaste inom sporter som tennis, cykling, snooker, friidrott och i princip alla vintersporter.
  • Sirius XM: Radio-applikation för musik, sport, komedi och allmän underhållning. Ladda ner hela program till mediaspelaren och lyssna utan internetanslutning.
  • Tidal: En musiktjänst som knappast behöver någon större introduktion. Har marknadens kanske bästa ljudkvalitet och miljontals låtar att välja mellan.

Befintliga applikationerna PLEX och VLC har fått några nya funktioner du kan prova.

  • PLEX: Om du spelar in TV-program med PLEX kan applikationen nu ta bort reklamen automatiskt om du vill det. Ingen anledning att titta på reklam mer än nödvändigt, eller hur?
  • VLC: Har lagt till stöd för videoklipp inspelade i 360 grader vilket betyder att du kan snurra fritt på kameran när du vill. Du får även stöd för Picture-In-Picture (PIP) så att du kan göra annat samtidigt som du tittar på film.

Nyheter till Nvidia Shield TV för dig som bor i USA

Bland annat stöd för att titta på liveströmmar från NEST-kameror via Google Assistant. Med röststyrning kan du exempelvis säga ”Show me my front door camera” och få upp den videoströmmen på TV:n. Praktiskt, om man har ett stort hus.

Med Smart Home kan de som bor i USA kontrollera fler än 1 000 olika produkter som stöder hubben. Allt med Google Assistant och röststyrning, så klart.

Amerikanarna får även tre nya applikationer: Cartoon Network, VH1 och Lego TV. Råkar du bo i Tyskland får du bara en ny applikation, nämligen TV NOW PLUS. Slutligen har vi Spanien vars användare också får en ny applikation, Movistar.

Det var alla nyheter med version 6.3 till Nvidia Shield TV. Uppdateringen laddar du ner och installerar direkt via din mediaspelare när den meddelar att mjukvaran finns tillgänglig. Detsamma gäller för uppdateringen till fjärrkontrollen.