Samsung släpper TV-apparater med antivirusprogrammet McAfee

samsung tv 2019

Samsung har installerat antivirusprogrammet McAfee Security for TV på en rad nya TV-modeller. Och med det börjar en era av ovälkommen bloatware även i våra TV-apparater. Här förklarar vi varför det är onödigt med antivirusprogram i din Samsung TV.

Varför har Samsung installerat ett antivirusprogram på min nya TV?

För att McAfee betalar den sydkoreanska tillverkaren pengar för varje installation. Dessutom påstår Samsung att programmet ska skydda användarna mot ovälkommen malware som annars kan infektera deras TV-apparater.

Problemet med logiken kring skydd mot malware är att inte finns några bekräftade fall av skadlig kod som attackerat operativsystemet Tizen som används i Samsungs TV-modeller. Och Tizen är i princip helt underhållen av Samsung, så de kontrollerar den kod som används.

Så här säger Samsung i ett officiellt uttalande:

McAfee extended its contract to have McAfee Security for TV technology pre-installed on all Samsung Smart TVs produced in 2019. Along with being the market leader in the Smart TV category worldwide, Samsung is also the first company to pre-install security on these devices, underscoring its commitment to building security in from the start. McAfee Security for TV scans the apps that run on Samsung smart TVs to identify and remove malware.

Här vågar vi påstå att allt handlar om pengar. Vi saknar en vettig förklaring till varför Samsung att installera McAfee Security for TV på 2019 års TV-modeller då säkerhetsskälen inte är hållbara idag.

Hur vanligt är det med förinstallerade appar idag?

I princip alla smarta TV-apparater har någon förinstallerad app från tredjepartstjänster, exempelvis Netflix.

Kanske mest kännbart är förinstallerade appar i datorer med Windows 10. Här är det inte ovanligt med tiotals appar som är förinstallerade, ofta en rad spel som du aldrig kommer att öppna.

Tacksamt nog har det blivit enklare att hitta datorer som har få eller inga förinstallerade tredjepartsappar alls. Och det finns gratisverktyg som kan scanna hårddisken i datorn och hjälpa dig ta bort otyget.

Förhoppningsvis blir det inte lika illa på TV-fronten så att vi behöver speciella verktyg för att ta bort appar som tillverkaren förinstallerat.

Vad är Tizen OS för något?

Tizen OS är ett operativsystem som utvecklas och underhålls av en rad aktörer. Den största och mest aktiva idag är Samsung som använder Tizen i flera produkttyper. Bland annat smartklockor och TV-apparater.

För att McAfee Security for TV ska fungera i din TV krävs att du kör Tizen OS 3.0 eller senare. Du kan ta bort appen om du vill och även installera på nytt helt kostnadsfritt. Läs mer om McAfee i din Samsung TV på den officiella hjälpsidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.