Apple Watch kan få sömnmätning med 2020 års modeller

apple watch series 4 a

Nästa generations Apple Watch kan ha stöd för sömnmätning. Det skriver webbsajten Bloomberg som citerar rapporter om hur Apple testar sömnmätning internt på företaget, och att stödet kan släppas till 2020 års modeller.

Varför vill jag mäta sömnen med Apple Watch?

Det finns en rad fördelar med att mäta hur du sover. Bland annat får du indikationer på hur bra eller dålig sömn du får, om du kommer ner tillräckligt i djupsömn och när du är vaken om nätterna.

Du kan se om det finns mönster som upprepar sig och göra åtgärder som förbättrar din sömn. Saker som du kanske inte tänk på tidigare, men som med sömnmätning och tydliga grafer blir uppenbara med en Apple Watch.

Finns sömnmätning i Apple Watch idag?

Inte officiellt. Som ovan nämnt rapporterar Bloomberg att Apple arbetar med den funktionaliteten. Däremot kan du få sömnmätning med appar från tredjepart.

Här är några appar som du kan prova redan idag:

Att använda Apple Watch till sömnmätning med 2019 års modeller eller äldre är dock inte optimalt. Batteriet är jämförelsevis dåligt bredvid konkurrerande produkter som aktivitetsarmband och sportklockor.

Ofta måste man ladda sin smartklocka varje natt, och det är så klart svårt om den samtidigt ska mäta din sömn på handleden. Det här är ett problem som Apple måste lösa om sömnmätning ska vara aktuellt för Watch-serien.

Hur ska Apple lösa batteriproblemet med Watch?

Bloomberg föreslår två alternativ till lösningar för batteriproblemet i Watch.

  1. Öka batteritiden
  2. Snabbare laddning

Det mest uppenbara är att öka batteritiden. Exakt hur det ska gå till återstår att se, men större batterikapacitet är givetvis en väg framåt. Kanske kan sömnmätningen samtidigt använda någon form av energisparläge.

Snabbare laddning av batteriet är en annan väg. Med snabbladdning kan man använda Apple Watch även på natten och ladda den direkt på morgonen. En kombination av de tre vore så klart optimalt.

Bästa aktivitetsarmbanden för sömnmätning 2019?

Om du inte vill vänta på Apple utan ha smidig sömnmätning redan idag så är ett aktivitetsarmband bästa alternativet. Eventuellt en sportklocka, men de är snäppet större och inte lika behagliga på nätterna.

De två bästa aktivitetsarmbanden för sömnmätning 2019 är just nu:

Båda är förhållandevis små, funktionsrika och prisvärda för den aktivitetsmätning du får. Sömnmätningen är utmärkt i båda fallen, så även de appar som finns till Android och iOS.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.