Samsung släpper ny smartwatch – kan visa den på Google I/O

samsung-galaxy-gear

Smarta armbandsur är det allra senaste och hetaste på marknaden bland tillbehör, något som inte minst märks på den otroliga närvaro som många tillverkare har i kategorin.

De två absolut största just nu är Samsung med Gear-serien och Pebble som har två smartwatch-modeller med samma namn.

Visserligen har Google tryckt på hårt för att Android Wear ska bli den dominerande plattformen för bland annat smarta armbandsur, men både Samsung och Pebble har valt andra vägar med Tizen respektive ett egetutvecklat system för Pebble. Under Google I/O kan detta dock komma att ändras då en rapport pekar på att Samsung kan visa upp en ny smartwatch med just Android Wear.

Faktum är att rapporten pekar på två modeller med i det närmaste identisk hårdvara och design. Skillnaden ska vara att den ena har en Qualcomm-krets medan den andra använder ett Samsung-utvecklat alternativ – precis som den sydkoreanska företagsjätten har gjort med populära Galaxy S-serien. En modell använder Snapdragon-processor och en annan den egentillverkade Exynos-kretsen.

Som svar på en fråga från webbsajten CNET huruvida Android Wear kommer att vara aktuell så fick vi ett standardsvar från Samsung. Företaget är ”engagerat i att innovera och att nya produkter hela tiden är under utveckling”. Ett totalt intetsägande svar alltså som ändå kan ses som mer bekräftande än nekande då Samsung trots allt inte säger nej till de rykten som nu går på internet. Om det är positivt får ni besökare själv sia om.

samsung-gear-fit

Samsung har gått från en egenutvecklad plattform i Galaxy Gear till Tizen i senare Gear-serien och det finns en uttalad önskan om att gradvis släppa Android allt mer för att inte vara beroende av Google i framtiden. Att släppa en smartwatch med Android Wear för att blidka Google kan vara ett smart drag, men räkna med att Tizen kommer att ta allt mer plats hos Samsung under de kommande månaderna/åren.

Google I/O är ett stort evenemang för utvecklare och platsen där Mountain View-företaget gärna visar upp kommande produkter och stora Android-uppdateringar. Att Android 5.0 ska visas är det många som tror på och så även att Nexus 8 ska vara på gång. Det vore inte oväntat om Samsung också gör ett framträdande då de båda företagsjättarna har ett minst sagt nära samarbete idag.

Min röst går till Pebble

Enligt marknadsundersökningsföretaget IDC kommer 19 miljoner så kallade ”wearable devices” att skeppas innan årsskiftet 2014/2015. I den kategorin hittar vi inte bara smarta armbandsur utan även träningsband och liknande som också fått ett rejält uppsving på marknaden. Till 2018 tror IDC att 111.9 miljoner (varför inte 112 kan man undra?) enheter kan ha skeppats – vilket är en bra bit bakom de 1.7 miljarder smartphones som är beräknat att nå ut på marknaden bara under det året).

Jag använder personligen en Pebble av första generation (alltså ingen Steel) och är riktigt nöjd med den. Skärmen är lätt att se även under skarpt solljus, batteritiden är fenomenal och den klarar precis allt det som jag har behov av. De notifieringar som inte stöds från start via Android går att få med applikationen Pebble Notifier – och även om Samsung har färgskärmar och mer lull till Gear-serien (som jag också har testat) så sätter jag absolut Pebble på tronen för 2014.

Gear Fit är den mest intressanta produkten från Samsung idag om ni frågar mig och om det bara kommer bättre appstöd så kan den mycket väl bli en ersättare till min Pebble. Dock saknas en del av det jag vill ha och om vi får en Gear Fit 2 senare under året eller nästa så kommer en omvärdering av Gear Fit-serien.

Har du ett smart armbandsur? Skriv gärna en kommentar och berätta vilken du har samt varför den är bra respektive dålig!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.