Microsoft ökar säkerheten – stoppar interna läckor av Windows

microsoft-windows-logo-2013

Microsoft har ökat den interna säkerheten för att stoppa läckor av kommande Windows 8.1 Update 2.


Enligt en rapport ska flera tunga namn inom företaget ha varit mycket missnöjda med att så många läckor av Windows 8 och Windows 8.1 nått internet, något som bidragt till att säkerheten på Redmond-företaget ökat rejält på flera ställen.

Förutom att göra det svårare för de som vill läcka ut material så ska det nu vara betydligt enklare att spåra de som faktiskt läckt Windows-versioner – något som säkert blir avskräckande för de som tidigare försåg piratsajterna med Windows-kopior.

En sak som förändrats på Microsoft är bevakningen av vilka som ha tillgången till testservrarna med Windows 8.1 Update 2. Dessutom måste de som testar begära en unik testnyckel som är digitalt signerad och därmed spårbar om den skulle läggas ut på internet. Vilka konsekvenserna blir för de som åker fast förtäljer inte historien, men omedelbar uppsägning låter inte helt omöjligt.

Kina-kontoret en stor läcka

Vidare sägs det att Microsofts kontor i Kina nu får betydande ökning av övervakningen då många läckor kommer just därifrån. Det är alltså inte bara inhemska Redmond-kontoret som får en dos av extra säkerhet. Alla så kallade builds av nya Windows som når Kina prepareras med unik kod som gör att olika anläggningar kan spåras om läckor skulle ske.

Tidigare Microsoft-anställde Alex Kibkalo är ett bra exempel på att Redmond-företaget nu tröttnat på alla läckor då han spårades tillsammans med FBI och drogs till domstol över en Windows-läcka. I hans fall blev resultatet tre månaders fängelse och deportering till Ryssland där straffet ska verkställas.

I stort alla Windows-lanseringar från Windows Vista och framåt har präglats av läckor och med det information om vad som komma skall innan Microsoft hunnit bekräfta en del av funktionerna. Framöver kommer vi garanterat att få se fler läckor även om det inte lär förvåna om de blir färre till antalet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.