Samsung KNOX 2.0 är släppt – nu med split-billig

samsung-knox

Samsung KNOX 2.0 har släppts och finns redan idag tillgänglig för nedladdning till Galaxy S5.

Säkerhetsmjukvaran har fått en hel del förbättringar och nyheter som inte bara ökar säkerheten utan även gör det lättare för exempelvis IT-administratörer som ska hantera mjukvaran på kanske tusentals telefoner.

Den första versionen av KNOX släpptes med Galaxy Note 3 under senare delen av 2013 och mottogs med blandad kritik av användarna. Efter en serie allvarliga sårbarheter som upptäcktes (och fixades) har KNOX fått en ordentlig törn i sidan, men med KNOX 2.0 tror Samsung att intresset kommer att gå upp igen.

Inte minst tror man det då KNOX 1.0 är fullt kompatibel med nya KNOX 2.0, något som kommer att göra övergången till en enkel process. Åtminstone är det vad man försöker påstå och hur det ser ut i teorin.

Bland förbättringarna som noteras finns:

* TrustZone-Protected Certificate Management
* KNOX Key Store
* Real-Time Protection
* TrustZone-Protected ODE
* Two factor authentication support with Biometric Authentication
* Enhanced Framework
* Enhanced features for the KNOX container allowing support for all Android apps from the Google Play Store, eliminating the need to perform app wrapping for third party apps
* Third party container support
* Universal MDM Client and Samsung Enterprise Gateway to simplify user enrollment
* Split-Billing
* A multi-vendor VPN framework that allows a variety of 3rd party clients including SSL VPN
* An open SmartCard framework that allows enterprises to choose from an array of smartcard readers

En intressant funktion som lär intressera många är så kallad split-billing. Den gör det möjligt för företag som vill separera kostnader beroende på olika förutsättningar och det utan krav på dubbla SIM-kort.

Främst är KNOX tänkt att användas av företag och andra institutioner snarare än privatpersoner. Med KNOX 2.0 vill man på allvar slå sig in där säkerheten kommer i främsta rummet och kanske kan man även lyckas med alla förbättringarna som gjorts.

KNOX 2.0 finns idag till Galaxy S5 men kommer även att finnas till fler smartphones inom kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.