Samsung Galaxy S9 är bästa kameramobilen 2018

samsung-galaxy-s9-plus-all-colors

När Samsung lanserade Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus lyfte den sydkoreanska tillverkaren sina mobiltelefoner till skyarna. Kanske mest av allt ville Samsung belysa hur bra kameror de båda telefonerna har – och nu vet vi exakt hur bra de är.


 • Tar exceptionellt bra bilder i bra ljusförhållanden
 • Exponerar bilderna väl med bra brus- versus detalj-förhållande
 • Inbyggda blixten ger jämn belysning
 • Svagaste delen är artefakter och svag kantoskärpa

Världsbäst om man ska tro erkända testsajten DxOMark som har gjort en hårdgranskning av Samsunga nya flaggskeppstelefoner. Den dyrare modellen Galaxy S9 Plus fick det imponerande slutbetyget 99 vilket är bäst av alla telefoner som DxOMark har testat hittills.

Marginellt bättre än den förra högst betygsatta telefonen, Google Pixel 2 som når 98 poäng i samma test. Därefter hittar vi Apple iPhone X och Huawei Mate 10 Pro som båda fick 97 poäng. Utmärkta telefoner allihopa med bra prestanda, utmärkt byggkvalitet och genomgående bra betyg i recensionerna.

Konkurrensen är stenhård i den högsta prisklassan. Men Samsung lyckas ta sina telefoner det där extra steget för att höja Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus över allt annat på marknaden idag. Eftersom DxOMark placerade den större modellen överst på prispallen är det den vi kommer att fokusera på här.

dxomark mobile gs9 plusDe viktiga egenskaperna för telefonens kameror:


 • 12 megapixel huvudkamera med sensor på 1/2.55 tum.
  • Har justerbar bländare på f/1.5 och f/2.4
 • 12 megapixel sekundär kamera med 1/3.6-tumssensor
  • Har en fast bländare på f/2.4 och 2x telezoom
 • Optisk bildstabilisering på båda kamerorna
 • Nya generationens autofokusteknik ”Dual-Pixel” på huvudkameran
 • Videoinspelning i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund
 • Superslowmotion med 960 bilder per sekund i HD-upplösning

Därför är Galaxy S9 Plus marknadens bästa kameratelefon

Enligt DxOMark har kameran i Galaxy S9 Plus inga uppgenbara negativa egenskaper eller svagheter. Den presterar utmärkt i alla tester som webbsajten slängde mot den, både vid fotografering och videoinspelning.

I bra ljusförhållanden tar Galaxy S9 Plus exceptionellt bra bilder. Den levererar kraftfulla färger och exponerar utmärkt med bra balans mellan brusreducering och behållning av detaljer. Ofta märks en tydlig degradering i detaljnivå när telefonerna applicerar brusreducering, men Galaxy S9 Plus sköter den biten väl.

Autofokusen är snabb men inte den bästa i klassen. Du lär inte få några problem med varken statiska som rörliga objekt, men om du tänker fotografera de snabbaste barnen i klassen så kanske Galaxy S9 Plus inte räcker till. Med sannolikt är dock att autofokusen sköter sig utmärkt i de allra flesta situationer du kan stöta på.

Om du vill läsa den utförliga genomgången av kameran i Galaxy S9 Plus kan du läsa den på DxOMarks officiella webbsajt. Den är lång och på sina håll teknisk, men om du är nyfiken på hur telefonen står sig mot konkurrenterna är deras test det bästa som finns att läsa.