Samsung Galaxy S8 får supersmart assistent för visuell sök med kameran

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S8 kan bli en mycket kraftfull mobiltelefon med avancerad digital assistent som använder kameran för att identifiera objekt. Det rapporter webbsajten Sam Mobile som skriver att det exempelvis kan användas för att snabbt handla saker du ser i din närhet.

Allt man ska behöva göra är att rikta sin Galaxy S8 mot objektet i fråga, aktivera assistenten och kameran. Sen identifieras objektet och telefonen skickar dig till närmaste affär eller en webbutik som säljer just den prylen. Assistenten, som kallas Bixby, ska även vara tätt knuten till Samsung Pay för smartare betalning.

Bixby ska vara så tätt integrerad i telefonen att den får en egen knapp i kamera-appen. Ett tryck på den och assistenten kan automatiskt identifiera text, objekt och annat framför kameran.

Med kraftfulla OCR-egenskaper (Optical Character Recognition) där text identifieras korrekt kan Galaxy S8 bli en formidabel digital skanner. Rikta den mot en text, identifiera innehållet och spara allt direkt i telefonen. Med rätt applikation skulle det även kunna automatiskt översättas till valfritt språk.

Givetvis finns den typen av funktionalitet redan idag. Mängder av applikationer erbjuder OCR-funktioner men här pratar vi om en sådan tätt integrerad med en telefon och en assistent som kan ge betydligt mer funktioner i kombination.

Assistenten till Samsung Galaxy S8 är inte färdig

En detalj i sammanhanget är att Samsung ännu inte är klar med Bixby. Enligt Sam Mobile arbetar företaget med att utveckla digitala assistenten i skrivande stund, så om de hinner bli klara innan lanseringen senare i år återstår att se. Räkna dock med att få se en variant av Bixby vid släppet.

Som vanligt när det kommer till telefoner som släpps i Sverige återstår att se hur väl assistenten fungerar på svenska marknaden. Det dröjde bra länge innan Apple Siri fick bra stöd och Cortana från är fortfarande begränsad till engelska — trots att Windows 10 marknadsförs här med Cortana. Google Now fungerar utmärkt på svenska, perfekt för alla Android-telefoner.

Den 29 mars väntas Samsung Galaxy S8 bli presenterad med liknande skärmegenskaper som nuvarande Galaxy S7 Edge men med hela 90 procent täckning på framsidan. Den fysiska hemknappen försvinner och ska ersättas av en ny sidoknapp som bland annat blir en snabbknapp för Bixby.

Först ut med Bixby blir alltså Galaxy S8 och storebror Galaxy S8 Plus. Men det finns inget som stoppar Samsung från att ta assistenten till nästa Galaxy Note-modell som även väntas komma under 2017. Och varför inte ner i mellanklassen allra minst? Större spridning och ju fler som använder desto lättare för Samsung att vidareutveckla Bixby i framtiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.