Nintendo bekräftar sista spelet till Wii U — Breath of the Wild

Zelda — Breath of the Wild

Har du spelkonsolen Wii U hemma? Då kanske du vill veta att Nintendo har planerat slutet för konsolen och bara har en handfull spel planerade. Anledningen är givetvis att Nintendo Switch är på gång, en nyare och fräschare spelkonsol som är både stationär och portabel på samma gång.

Under 2017 kommer Switch att vara i rampljuset medan Wii U sakta skrivas av som en spelkonsol dömd att förpassas till historieböckerna. Tacksamt nog verkar det som att Nintendo valt att göra det med ett riktigt storspel som sista lansering för Wii U, nämligen ett i den omåttligt populära Zelda-serien.

Reggie Fils-Aime är VD för Nintendo i USA och han bekräftar till webbsajten Polygon att The Legend of Zelda: Breath of the Wild blir sista spelet att släppas för Wii U. Åtminstone när det kommer till internt utvecklade spel. Men vilken spelutvecklare vill satsa på Wii U efter att Switch släppts? Precis — du gissar nog som vi att ingen vill det.

Nintendo 3DS XL

Fortfarande bra stöd för Nintendo 3DS / 3DS XL

Jämförelsevis kan sägas att Nintendo 3DS som släpptes 2011 fortfarande får spel som utvecklats av speljätten. Under 2017 kommer exempelvis Pikmin och Fire Emblem Echoes som båda är hett efterlängtade, åtminstone på den japanska marknaden.

Eventuellt kan 3DS och Wii U ha olika utvecklarlag och då Switch är på gång måste det ena byta fokus. En detalj som är viktigt är att Nintendo inte kommer att kapa stödet för sin gamla spelkonsol helt när nya släpps. Spel finns tillgängliga även i framtiden, båda via spelkonsolen och i butik.

Vi vet att Reggie Fils-Aime sagt att solnedgången för Wii U ligger en bra bit in i framtiden, men det går inte att undra hur nära den faktiskt kan vara. Försäljningen har varit dålig, stödet från spelutvecklarna litet och det saknas prestanda som matchar konkurrenterna Xbox och Playstation.

Vad det däremot finns är ett stort engagemang och god aktivitet från användarnas sida. Fortfarande är Mario Kart och Splatoon populära, något som inte minst märks på onlinesessionerna. Vill du spela över internet finns många spelare att möta i intensiva matcher.

Nintendo Switch

Allt hänger på hur populär Switch blir

Nintendo satsar stort med Switch och har i en intensiv marknadsföringskampanj lyft fram spelkonsolen som ett smartare alternativ framför Xbox- och Playstation-konsolerna. En stor del av detta är fokuset på handkontrollerna som kan monteras för att göra Switch handhållen.

Men frågan är om Nintendo kan bita sig fast i en kategori som domineras helt av Microsoft och Sony. Om speljätten kan leverera tillräckligt många nya spel från andra utvecklare och inte bara kapitalisera på det egna utbudet av kända karaktärer, som exempelvis Zelda.

Och hur ser det ut med prislappen egentligen? Cirkapriser ser ut att hamna kring 3 599 kronor i skrivande stund, även om den kan justeras längre fram. Uppgifter pekar på att Switch och dess tillbehör har riktigt små marginaler vilket gör att ingen butik vill starta ett onödigt priskrig.

Du kan räkna med att få betala minst 4 000 kronor om du vill ha en Nintendo Switch inklusive spel, vilket kan jämföras med Xbox One S som ibland kan fås för låga 2 300 kronor med spel, eller Playstation 4 Slim som stannar kring 3 000 kronor med ett spel. Utbudet varierar men ni förstår säkert poängen. Switch måste erbjuda något extra för att slåss när det tryter i plånboken.

Kan du tänka dig att skaffa en Nintendo Switch? Eller kanske har du ett Wii U och surnat till över att spelen slutar komma? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.