Apple Pencil 2 kan släppas hösten 2017 — magnetisk och trådlös laddning

Apple Pencil

Under hösten 2017 väntas Apple presentera tre nya surfplattor i iPad Pro-serien och samtidigt med det en ny styluspenna. Andra generationens Pencil ska ha bekräftats av källor inom den kinesiska tillverkningsindustrin, men hur troligt är det egentligen att Apple är på gång med en ny modell?

Senast Apple släppte en ny modell i iPad Pro-serien var för cirka ett år sedan när iPad Pro 9.7 kom. Det var en mindre uppgradering bredvid större och äldre 12.5-tumsmodellen, och först i år kan de stora förbättringarna komma, åtminstone om vi ska tro de rykten som cirkulerat den senaste tiden.

Och någonstans mitt i den här grytan av rykten, förhoppningar och konkreta uppgifter finner vi detaljer som pekar på en ny Apple Pencil. En aktiv styluspenna som vi fortfarande vet mycket lite om men kan blir det stora steget Apple behöver för att kunna ta den till sina mobiltelefoner.

Apples förra VD, Steve Jobs, har hela tiden motarbetat idéen om att använda styluspennor med mobiltelefoner, men efter hans bortgång har Tim Cook visat sig ha ett öppnare sinne. Apple Pencil är ett mycket omtyckt arbetsverktyg som ökar produktiviteten när användarna får större utrymme för kreativitet. Att kunna rita och annotera är fantastiskt för att göra anteckningarna mer personliga.

Macbook Pro Late 2016 keyboard

Pencil kan fungera med pekplattan till Macbook-datorer

Sen tidigare vet vi att Apple har arbetat med teknik för att Pencil ska fungera med pekplattan till en Macbook-dator. Om den fungerar med en pekplatta är chansen god att det även blir aktuellt för en mobilskärm. Frågan är bara om det här är något som Apple faktiskt vill göra, snarare än om de kan det.

Fortfarande kommer Pencil vara ett verktyg designad för iPad. Tidigare läckta ritningar från patentansökningar visar en konstruktion som kan betyda både inbyggda magneter för att fästa styluspennan på en surfplatta, ett skal eller tangentbord. Något som är knepigt idag men busenkelt med exempelvis pennan till en Surface Pro 4.

Vidare ska nya Apple Pencil även ha stöd för inbyggd trådlös laddning vilket vore mycket välkommet. Idag måste styluspennan anslutas direkt till en Lightning-port vilket gör det både omständigt med en utstickande del från exempelvis surfplattan, men också knepigt då risken att lightningkontakten knäcks.

Apple iPad Pro

Krävs att iOS omarbetas för bättre Pencil-stöd

För att på allvar kunna dra nytta av nya Pencil när (om) den släpps krävs givetvis förändringar i iOS som ökar kompatibiliteten och ger fler funktioner. Tim Cook har sen tidigare sagt att han gärna ser större möjligheter för användarna att annotera i många applikationer till surfplattor, men om det blir likt hur annoteringar fungerar i Windows 10 återstår att se.

I augusti 2016 rapporterade webbsajten Bloomberg att applikationer som Mail, webbläsaren Safari, iMessage och fler ska få stöd för Pencil. Rent tekniskt ska det kunna fungera likt hur Galaxy Note-serien och deras styluspenna fungerar, men med annat utseende som bättre passar Apples produkter.

Även nya hårdvaran till de kommande iPad-modellerna kommer att hjälpa till. Bloomberg rapporterar att skärmtekniken i nya surfplattorna är effektivare och gör att användaren kan zooma, scrolla och panorera snabbare.

Om iPad Pro ska kunna säljas med just ”Pro” i namnet och Pencil kosta nära tusenlappen, då måste Apple på allvar ta tag i sina uppställning och göra den mer professionell. Annoteringar är ett utmärkt steg men inte tillräckligt. Vad hoppas du kommer med Pencil två? Och vilka funktioner behöver du i iOS för att kunna arbeta optimalt?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.