Samsung Galaxy S4 får Android 5.0 – i Ryssland

android-logo1

Samsung Galaxy S4 är på väg att få sin uppdatering med Android 5.0 ”Lollipop”.

På den ryska marknaden har modellen påbörjat sin utrullning och ska man tro uppgifterna väger uppdateringen in på hela 1 050 MB i storlek. Kravet för att kunna installera uppdateringen är att telefonen är olåst och har minst 3 GB ledigt lagringsutrymme.

Nu kanske ni undrar varför vi rapporterar om en rysk uppdatering som inte går att få i Sverige – men det finns en utmärkt anledning. Detta är en klar indikation på att Samsung är färdig med koden och det enda som återstår är översättningarna till respektive marknad.

Cyanogenmod är ett alternativ

Det bör därmed inte dröja länge innan vi får se Android 5.0 ”Lollipop” på Galaxy S4 även här i Sverige. Tänk bara på att om du har operatörslåst telefon så kan det dröja ytterligare några veckor eller månader (i värsta fall) innan du får nya Android. Detta då respektive operatör själv vill göra sina justeringar och i sista skedet godkänna uppdateringen.

samsung-galaxy-s4-cyanogenmod-12-502-nightlyVill man inte vänta så är Cyanogenmod givetvis ett alternativ, om än ett högst osäkert sådant då koden bakom inte är stabil i skrivande stund.

Jag kör själv Android 5.0.2 på min Galaxy S4 med hjälp av Cyanogenmod och även om det är en så kallad nightlyversion (2015-01-25) så fungerar den ypperligt väl. Ytterst få krascher, inga grafiska felaktigheter och allt kör på som det ska. Systemet känns rappare, enklare och är helt klart en trevlig uppgradering från Android 4.4 ”KitKat”.

En varningens ord till de som vill använda Cyanogenmod på sin telefon är att vara försiktiga med processen. Läs mer om hur det hela fungerar och vad Cyanogenmod faktiskt är på den officiella webbsajten.

Har du testat Cyanogenmod på din telefon – och i så fall, hur tycker du att det fungerar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.