Samsung Galaxy S10 har inte stöd för smidiga uppdateringar i Android

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 har inte stöd för ”Seamless System Updates”. Det betyder att användarna måste fortsätta vänta på att uppdateringarna ska installeras innan de kan använda sin mobiltelefon igen.

  • Skyddar din telefon med dubbla systempartitioner som minskar risken för krascher
  • Finns inget stöd i Samsungs senaste mobiltelefoner för Seamless System Updates
  • Oklart om tillverkaren implementerar (eller ens kan) stödet i efterhand
  • Samsung Galaxy S10 har förmonterat skärmskydd

Vad är Seamless System Updates i Android?

Seamless System Updates är en funktion som gör att uppdateringar kan laddas ner och installeras i Android helt sömlöst i bakgrunden.

Så här fungerar det.

Seamless System Updates gör att du har två, helt separata systempartitioner som är helt identiska. Du använder den ena, medan den andra uppdateras med alla förändringar som du gör på din sida. De är alltid likadana.

När en uppdatering installeras sker detta på systempartitionen som du inte använder. När installationen är klar uppmanas du att starta om mobiltelefonen; när den har startat om använder Android automatiskt den systempartition som har senaste uppdateringen.

Funktionen finns i Android 8.0 och senare versioner. Det är en av kärnfunktionerna som tillverkarna måste ge stöd åt för att kunna använda. Något Samsung alltså inte gjort.

samsung galaxy s10 insidan

Vad är fördelarna med Seamless System Updates?

Den stora fördelen med Seamless System Updates är att du inte måste starta om mobiltelefonen lika ofta – och inte heller sitta och vänta på den tickande procentsiffran som kan visas på skärmen hur länge som helst.

Dessutom blir uppdateringarna mer stabila eftersom en eventuell krasch under installationen inte påverkar dig när du använder telefonen. Detta eftersom Seamless System Updates använder dubbla systempartitioner som inte påverkar varandra.

Vilka nackdelar finns med Seamless System Updates?

Eftersom Seamless System Updates använder två systempartitioner så tar systemet mycket mer utrymme på mobiltelefonen. Det är för din säkerhet, men du får mindre plats till exempelvis fotografier och videor.

Tacksamt nog har Samsung Galaxy S10-serien jämförelsevis stora lagringsutrymmen att välja mellan. Den minsta börjar på 128 GB vilket ändå får sägas vara hyggligt – upp till 1 TB som är helt massivt i sammanhanget.

Varför har inte Galaxy S10 stöd för Seamless System Updates?

Det är i skrivande stund oklart varför Samsung utelämnade den funktionen. Det är inte omöjligt att stödet kommer senare, men just idag vet vi inte.

Om det är något som alltid har varit krångligt med Android-telefoner så är det uppdateringarna.

Är det inte att varje uppdateringar tar ändlöst lång tid på sig att installeras, så kan det vara att en uppdatering dröjer flera månader innan den släpps till en mobiltelefon.

Google har gjort försök att minska tiden och problematiken kring uppdateringar – hundratals olika tillverkare med olika Android-versioner gör det dock inte lätt för dem. Och inte för användarna heller.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.