Samsung DeX för Galaxy S20 uppdaterad – många förbättringar

samsung dex one ui 21 2020

Samsung har släppt en större uppdatering till funktionen DeX i tillverkarens Galaxy S20-telefoner. Bland nyheterna finns förbättrad användning med datormöss och optimeringar kring multitouch-funktionen.

Samsung DeX är kanske inte den mest använda funktionen i företagets mobiltelefoner. Men det är en välkommen sådan i de lägen där en vanlig dator inte finns tillhands och man behöver en mer traditionell datorlösning än mobiltelefonens lilla skärm.

Och med den senaste uppdateringen till Samsung DeX har funktionen blivit lite mer användbar och mindre frustrerande för användarna. Först ut att få förbättringarna är alla mobiltelefoner med One UI 2.1, vilket i skrivande stund bara omfattar Galaxy S20-serien.

Nyheterna i uppdateringen är följande:

  • Förbättrad användning med datormöss
  • Stöd för multitouch-funktion med pekplattor
  • Bixby-rutinerna har har förbättrats kommandolistor
  • Generella buggfixar

Okej, så vad innebär förbättringarna i praktiken för användarna?


Med en ansluten datormus är det nu möjligt att dra ett fönster till kanten på skärmen och ”snäppa” den till sidan med en datormus. Något som tidigare bara var möjligt med en touchskärm eller ett tangentbord. Mer specifikt kan funktionen jämföras med hur fönster snäpper till sidan i Windows 10.

Lästips: Huawei Sound X – smart högtalare med realistisk ljudåtergivning och dubbla subwoofers

Andra funktionen med stöd för multitouch på pekplattor betyder att användarna kan koppla olika gester till specifika funktioner. Exempelvis kan du använda hela skärmen på mobiltelefonen som en pekplatta och använda tre fingrar i en svepande gest för att göra funktionen A eller öppna appen B.

Då ställer in gesterna så här:

  1. Gå till Settings > Samsung Dex Settings
  2. Välj Mouse/Touchpad > Touchpad Gestures
  3. Ställ in dina gester och lämna inställningsmenyn

Svårare än så är det inte.

Slutligen har vi Bixby-rutinerna. Du kan nu använda Bixby för att göra en lista med kommandon som körs när mobiltelefonen startar eller avslutar Samsung DeX. Bland annat kan du hantera Bluetooth-anslutningar och sätta Do Not Disturb-funktionen som aktiv/avaktiv om du vill.

Utöver det har Samsung släppt en rad buggfixar och optimeringar som ska göra hela upplevelsen lite smidigare. Bland annat har ett irriterande problem med tangentbord lösts som gjorde att användarna inte kunde nyttja externa tangentbord i App-skärmen.

Uppdateringen till Samsung Dex installeras via den normala uppdateringsvägen i Samsung-telefoner med One UI 2.1. Du förlorar ingen data och behöver inte återställa telefonen, men glöm inte att ta en säkerhetskopia före varje uppdatering.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.