Sälja tillbaka spel köpta via Xbox Live – på gång till Xbox?

xbox one kontroller2

Microsoft kan erbjuda ett sätt att sälja tillbaka spel för Xbox-konsolerna i framtiden. Begagnade spel är en enorm marknad och trots att utgivarna desperat försöker locka till nyköp genom olika förmåner så fortsätter begagnade spel att säljas i stora mängder.

En utmaning är att få Xbox-spelarna att köpa digitala spel då dessa ofta är mycket dyrare på Xbox Live än i spelbutiken. Ett spel kan hålla sitt nypris i flera månader i Microsofts butik medan exakt samma titel ibland kan köpas på skiva för under halva priset — och som dessutom sen kan säljas vidare.


Enligt läckta uppgifter funderar Microsoft på att erbjuda sina Xbox-användare att kunna sälja tillbaka spel för 10 procent av ursprungskostnaden. För ett spel som kostar 649 kronor blir det låga 65 kronor, vilket är klart under vad ett nyare spel på skiva kan gå för på Blocket eller Tradera.

Borde ha en högre procent

Den som ändå köper sina spel via Xbox Live kommer dock att uppskatta möjligheten att sälja tillbaka sina spel — och Microsoft som driver på ett intresse för att återinvestera de få tior man få i nya spel, som kostar tio gånger så mycket som det man fick tillbaka.

Vi tror inte att Microsoft kommer att lyckas få med sig den stora massan med låga 10 procent tillbaka. Istället tycker vi att en mer generös väg med en högre procentsats ju närmare inköpsdatumet man är.

Exempelvis borde man kunna få tillbaka upp till 50 procent om man säljer tillbaka sitt spel inom den första veckan och sen gradvis minska den siffran vecka för vecka. Eller månad för månad.

Vad tycker ni? Är det här något som Microsoft borde satsa på? Kommer Sony i så fall att haka på?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.