Säkrare mobilbatterier med högre lagringsdensitet på gång

Samsung Logo 2016

Samsung har utvecklat explosionssäkra batterier för mobiltelefoner. Efter den enorma floppen med Galaxy Note 7 som var involverad i fler än 100 fall av exploderande eller brinnande batterier, i de flesta fallen med person- eller materialskador som följd.

Efter att ha misslyckats totalt med att be om ursäkt för hela fadäsen med Galaxy Note 7 och brutalt hånats för sina exploderande batterier är det inte konstigt om Samsung försöker skapa nya, säkra varianter för sina telefoner. Och det verkar som att den sydkoreanska tillverkaren är en bra bit på vägen via sin batteriavdelning Samsung SDI.

Med helt nyutvecklade ”solid-state lithium”-batterier ska Samsung kunna erbjuda en teknik som gör att risken för brand och överhettning är betydligt lägre än med de vanliga ”lithium ion”-batterierna. De ska även kunna lagra betydligt mer energi för längre batteritider och hålla längre. Upp till fem gånger så länge och med hela sex gånger snabbare laddningstider.

Samtidigt vet vi att LG har egna solid state lithium-batterier på gång vilket betyder att Samsung får konkurrens på området. Förhoppningsvis betyder inte det att företaget stressar ut sina nya batterier på marknaden; för vi såg ju hur bra det gick när Galaxy Note 7 skeppades i förtid.

Om vi ska tro de senaste uppgifterna kan både Samsung och LG vara klara med sina nya batterier inom två år. Huruvida det betyder nya batteriet i mobiltelefoner som säljs under 2019 återstår dock att se. Med all sannolikhet kommer dagens lithium ion-teknik att spela ut sin roll till fördel för modernare och mer effektiva batteritekniker. Det är bara en tidsfråga. Och nu hänger allt på huruvida Samsung tänker använda sig av den nya tekniken.

— Vår teknologiska kapacitet att skapa ett solid-state batteri för mobiltelefoner kommer att vara tillräckligt mogen inom en till två års tid. Dock beror det på Samsung Electronics huruvida de kommer att användas i telefoner, säger en talesperson på Samsung SDI till The Korea Herald.

Vi håller så klart tummarna för att solid-state ion är en kapabel och framför allt säker ersättare. Vad tror du framtiden håller för mobilbatterier? Kanske har du drabbats av brinnande eller smältande batterier i en telefon? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.