Chromebooks kan få fingeravtrycksläsare & Google Assistant-tangent

ChromeOS Pin Code Chromebook

Utvecklingen kring de bärbara datorer som kallas Chromebooks har knappast varit övertygande sen den initiala lanseringen. Visst har designen ändrats genom åren och komponenterna uppgraderats gradvis, men några större nyheter med radikala förbättringar har inte introducerats.


Apple har implementerat Touch Bar i sin Macbook Pro-serie, Microsoft har det avtagbara tangentbordet och den aktiva styluspennan till Surface Pro. Vad kan Google göra för att lyfta Chromebooks på ett sätt så de överhuvudtaget blir synliga i butikshyllorna?

Något omvälvande nytt väntas inte vara på gång till de billiga bärbara datorerna. Men de senate uppgifterna pekar på att Google kan ha lite förbättringar att erbjuda inom kort — som inbyggd fingeravtrycksläsare och en dedikerad tangent för Google Assistant.

Inte direkt något att hoppa jämfota av glädje över, men om det stämmer kan användarna få åtnjuta smidigare användning av sin Chromebook. Som att kunna logga in med en användare genom ett knapptryck och använda rösten för att låta Google Assistant, som är en AI-assistent lik Siri och Cortana, göra praktiska saker i bakgrunden.

Det är givetvis svårt att säga när de här nyheterna kan tänkas implementeras i kommande Chromebooks. Webbsajten Chrome Unboxed har länge spekulerat kring en ny modell från Google kallad ”Chromebook Eve” med högkvalitativa komponenter och tunga specifikationer. En dyr uppvisningsmodell för allt nytt som Google vill erbjuda i framtida Chromebooks.


Lanseringsdatum? När den är klar och Google är redo. Det finns en del specifikationer som läckt ut och kunnat samlas ihop här och där. Men allt är rykten och inget konkret har lämnat officiella håll.

Det som finns är dock mycket intressant. Vad sägs om Intel Kaby Lake-processor, skärmupplösning på 2 400 x 1 600 pixlar med bildförhållandet 3:2 (tänk Samsung Chromebook Pro), stöd för aktiv styluspenna med Wacom-digitizer i skärmen och bakbelyst tangentbord. Datorn ska även gå att använda som surfplatta med sitt svängbara tangentbord.

Och så har vi givetvis även hela detaljen om fingeravtrycksläsare och Google Assistant-tangent. Högintressant och superspännande utveckling om det blir aktuellt. Eller vad tycker du?