Säkrare e-post i mobiltelefonen med Protonmail

protonmail mobile epost

Forskare på MIT och Cern har arbetat med en e-posttjänst kallad Protonmail och nu har man öppnat upp den för alla som vill prova.

Med Protonmail får man en e-postklient till mobiltelefonen eller datorn och säker kryptering från avsändare till mottagare. Anledningen till att tjänsten skapades var de idag så berömda dokumentläckorna under sommaren 2013 när Edward Snowden skakade om hela världen.

Grundaren Andy Yen säger till webbsajten Engadget att de vill lägga valmöjligheten i användarnas händer och inte statliga myndigheter. Med en obruten kryptering från applikation till applikation garanteras ett komplett skydd som stoppar obehöriga från att läsa vad som skickas längs vägen.

Extrem kryptering från avsändare till mottagare

Skyddet är utvecklat så att utvecklarna bakom Protonmail aldrig kan låsa upp och läsa meddelanden. Det är praktiskt och teoretiskt omöjligt — vilket gör att myndigheter och liknande inte kan kräva ut data likt i fallet mellan Apple och FBI där den amerikanska myndigheten vill att Cupertino-företaget öppna upp en iPhone åt dem.

Det som gör Protonmail än mer intressant är att tjänsten har sina servrar i Schweiz vilket gör det omöjligt för amerikanska myndigheter att stoppa tjänsten. En risk är att Apple och Google tvingas ta bort applikationerna för iOS och Android om de inte följer rådande lagstiftning — men det är inte ett problem i skrivande stund.

De kritiska kan peka på att terrororganisationer som Daesh (IS / ISIS för de som vill använda de förkortningarna) gärna använder sig av Protonmail för att säkra sina konversationer. Det är tyvärr ett problem som kommer att drabba alla tjänster som förmedlar säker kommunikation mellan användarna.

protonmail-secure-email-inbox

Prova Protonmail idag

Den övervägande delen som använder Protonmail är vanliga människor och inte terrorister, så det finns enligt utvecklarna inga anledningar att stänga ner Protonmail för den sakens skull.

Vill du prova Protonmail kan du göra det via den officiella webbsajten. Tänk på att både avsändare och mottagare måste använda applikationen för att den säkra krypteringen ska fungera på korrekt vis.

Läs mer på webbsajten och skriva gärna en kommentar här om vad du tycker. Är det här vägen att gå i framtiden?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.