Säkrare att använda Messenger med ny varningsfunktion (maj 2020)

Facebook Messenger Logo 2019

Facebook Messenger har en ny funktion som gör det lättare att identifiera falska användare i tjänsten. Funktionen började testas för två år sedan – nu rullar den ut till alla användare.

Den nya säkerhetsfunktionen i Facebook Messenger gör det lättare att identifiera falska konton. Mer specifikt konton som utger sig för att vara någon av dina vänner i syfte att stjäla pengar, inloggnings- eller personuppgifter.


Funktionen så att när du initierar en chatt med en person som har ett namn likt en av dina vänner så får du en varning om det. Varningen visas överst i chattrutan, väl synlig och markerande.

Om du klickar på varningen får du vidare information om personen du chattar med. Bland annat när kontot skapades och hur många vänner personen har jämfört med din riktiga väns konto.

Facebook har också gjort Messenger smartare genom att låta meddelandetjänsten flagga konton som skickar stora mängder meddelanden till många konton. Ett tydligt tecken på att något skumt är på gång.

facebook messenger falskt konto varning 2020

Messenger kan även identifiera konton som skickar många meddelanden till personer yngre än 18 år och varna för det.

Lästips: Facebook Messenger på iOS är kraftigt förbättrad – snabbare & mindre

Via varningsrutan kan den som mottagit skräpmeddelanden från ett falskt konto enkelt blockera avsändare. Här finns även extra information om hur man identifierar falska konton och rapporterar dem till Facebook.

Nya säkerhetsfunktionen är synbart riktad åt yngre användare som har det lite svårare att se när ett falskt konto försöker kontakta dem. Det betyder dock inte att vuxna inte har nytta av de extra varningarna så klart.

Säkerhetsfunktionen finns på alla plattformar inom de kommande veckorna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.