Säkrare Android med nya Verify Apps

android-logo

Google rullar just nu ut en uppdatering till Android som ska göra smartphones och surfplattor säkrare.

Det hela handlar om tjänsten Verify Apps som finns inbyggd i den mobila plattformen, en tjänst som tidigare använts för att söka igenom appar som installeras efter skadligheter – men som nu även ska kunna söka igenom tidigare installationer.

Målet är att kunna lyfta fram Android som en säkrare och stabilare plattform, något som verkligen kan behövas då den fått en hel del kritik för att vara på tok för öppen mot skadlig kod.

Verify Apps introducerades under 2012 och har enligt Google använts mer än fyra miljarder gånger sen dess. Om appar som flaggats för eventuella otrevligheter noteras på en enhet får användaren en varning om detta. Med nya uppdateringen kan de som installerar applikationer från andra håll än Play Store få betydligt fler varningar än tidigare – men det är fortfarande frivilligt att ha kvar berörda appar om man så önskar.

Färre än 0.18 procent (!) av alla installationen som gjordes förra året var efter att varningar hade utfärdats. Det är en klart positiv siffra då varningarna verkar ha den effekt som de ska ha mot användarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.