Säkerhetsprogrammet IObit Malware Fighter skyddar nu mot ransomware

iobit logo malware fighter

Är du rädd för att datorn ska låsas av så kallat ransomware finns nu IObit Malware Fighter med skydd för just detta. Säkerhetsprogrammet har uppdaterats till version 4.5.0 och med det tar utvecklaren stortag mot skadlig kod som attackerar dina filer genom att kryptera dem.

Precis som tidigare finns IObit Malware Fighter i två varianter där ena är gratis att använda och den andra kostar en slant men har extra funktionalitet. Den förstnämnda är främst ett komplement till ditt vanliga antivirusprogram (för du har väl ett installerat, eller hur?) medan Pro-versionen är ett mer komplett skydd som även inkluderar antivirusfunktioner.

Och det är med den senare som vi även får skydd mot ransomware. Gratisversionen har alltså inte skydd mot malware som försöker kryptera dina filer, så vill du vara helt skyddad och säker får du betala några hundralappar för att kunna sova lugnare om nätterna. I både gratis- och betalversionen får du även mängder av buggfixar och optimeringar med version 4.5.0.

Once infected by ransomware, your PC or important data would be encrypted by hackers and you have to pay a certain amount of money to get access again. To fix this security hole for you, our new-released IObit Malware Fighter adopts a ransomware engine which can detect and analyze any suspicious behaviour before it could break into your PC to block potential attacks, skriver IObit på sin webbsajt.

Här vill vi också vara noga med att poängtera faktumet att IObit Malware Fighter använder teknik från erkända säkerhetsföretaget Bitdefender för sin antiviruslösning. Då det är en av marknadens absolut bästa och mest träffsäkra mot nya, skadliga hot så kan du vara säker på att den gör ett riktigt bra jobb med att skydda datorn.

iobit malware fighter sakerhetsvakt iobit malware fighter webblasarskydd

Ransomware kan orsaka enorm skada

För bara några år sedan var det inte många som visste vad ransomware var för något, men idag är hotet på nästan allas läppar. Bara att nämna ransomware för en säkerhetsexpert eller IT-ansvarig på ett företag kan få dem att titta sig nervöst omkring, och det är inte svårt att förstå varför.

Om ett ransomware lyckas bita sig fast på en dator och kryptera filerna kan det i värsta fall resultera i enorma kostnader eller att alla filerna går förlorade. I vissa fall går det att lösa krypteringen med säkerhetsverktyg som Ransomware Decryptor och liknande, med långt ifrån alla drabbade har den möjligheten och då sitter de med ett stort problem på halsen.

Ska man betala de kriminella för att möjligtvis få tillgång till filerna igen, eller neka och formatera om hårddisken så att otyget försvinner. Bara för att riskera samma sak en gång till när Windows är ominstallerad. Vårt råd är alltid att säkerhetskopiera alla kritiska filer på ett bra ställe och aldrig någonsin betala om ransomware krypterar filerna i datorn.

IObit Malware Fighter 4.5 är inte den ultimata lösningen som permanent stoppar all ransomware. Däremot ökar säkerhetsprogrammet dina chanser till att slippa otyget på datorn. IObit Malware Fighter 4.5 finns att ladda ner gratis till Windows så du kan testa innan ett eventuellt köp av Pro-versionen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.