Digitala assistenten Cortana fungerar snart på låsskärmen med Android

Microsoft Cortana Android

Microsoft arbetar med att ta digitala assistenten Cortana till låsskärmen på Android. I takt med att digitala assistenter blir allt mer populära och berikade med nya, smarta funktioner är det inte konstigt att Microsoft vill lyfta sitt alternativ över Googles.

Cortana har tidigare funnits primärt i telefoner och datorer med Windows, men även fungerar på både Android och iOS. På Googles mobila operativsystem fick Cortana nyligen ett grafiskt lyft — och nu planerar Microsoft att göra digitala assistenten ännu bättre. Helt enkelt genom att göra Cortana mer tillgänglig.

Detta genom att placera assistenten på telefonernas låsskärm. Allt du behöver göra när Cortana installerats och aktiverats är att dra med fingret till vänster eller höger på låsskärmen. Då aktiveras Cortan och du kan prata med assistenten.

Det betyder exempelvis att du, utan att behöva använda fingrarna, kan starta applikationer och sätta alarm. Ställ in påminnelser, aktivera en timer, initiera ett samtal eller varför inte skicka det där viktiga e-postmeddelandet? Allt röstbaserat vilket underlättar när du är i badkaret eller köket, för att nämna två saker.
I skrivande stund testar Microsoft hur väl den nya funktionaliteten fungerar med Android. Det betyder att det dröjer något innan du kan få Cortana på låsskärmen, även om Microsoft inte har gått ut med något datum för lansering än.

Och här kan vi också passa på att säga att Cortana inte har officiellt stöd i Sverige. Därför måste du prata på engelska för att assistenten ska förstå vad du vill. Det här är något som Microsoft har kritiserats hårt för på svenska marknaden och det är en stor skillnad jämfört Google Now och Siri som båda klarar svenska.

Det är något oroande att Microsoft inte lägger den utveckling som krävs för att ta Cortana på allvar till Sverige. Speciellt då företaget använder assistenten i sin marknadsföring på svenska marknaden för att locka kunder. När någon frågar supporten via Microsofts hemsida om när Cortana kan få officiellt stöd är svaren nästan alltid flytande och undvikande.

Med det sagt — om du vill prova Cortana på engelska och kanske jämföra med Google Now, då finner du assistenten som nerladdningsbar app här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.