Säker inloggning utan lösenord med Apple, Google & Microsoft

code-keylock-security-malware
Pixabay / typographyimages

Apple meddelar att de samarbetar med Google och Microsoft för en ny, säker lösenordsstandard som möjliggör säkrare inloggingar. Standarden bygger på en utökning av befintliga auktoriseringsstandarden FIDO för enklare och lösenordsfri inloggning på webbsajter och i appar.

Standarden utvecklas i samarbete med FIDO Alliance och World Wide Web Consortium. Målet är att göra det enklare än någonsin för användare av mobiltelefoner, surfplattor och datorer att logga in utan behovet av pinkoder eller långa lösenord.

Lästips: Sveriges vanligaste lösenord 2021 är…. (här är svaret)

Med den nya och förbättrade standarden vill man minska (eller helt få bort) risken för läckor med inloggningsuppgifter som användarnamn eller e-postadresser och lösenord.

Istället för att mata in ett användarnamn och ett lösenord så ska inloggningsstandarden använda biometrisk data. Exempel på det är Face ID och Touch ID som Apple använder i sina mobiltelefoner ur iPhone-serien. När du loggar in på exempelvis Google så blir ditt ansikte bekräftelsen som behövs på att du är du helt enkelt.

Apple Touch ID
Touch ID och Face ID fungerar med nya standarden. Det gör även Googles och Microsofts egna inloggningstekniker.

Här är ett uttalande från Apple om arbetet med standarden:

In a joint effort to make the web more secure and usable for all, Apple, Google, and Microsoft today announced plans to expand support for a common passwordless sign-in standard created by the FIDO Alliance and the World Wide Web Consortium. The new capability will allow websites and apps to offer consistent, secure, and easy passwordless sign-ins to consumers across devices and platforms.

En annan målsättning med nya inloggningsstandarden är att den ska fungera på alla plattformar och enheter (nästan i alla fall).

När du växlar från en gammal till en ny mobiltelefon så ska den utökade FIDO-standarden ge omedelbar åtkomst till alla dina inloggningsuppgifter; utan att du måste registrera dina nya prylar hos någon aktör. Det ska också vara möjligt att logga in i alla dina appar på webbtjänster med samma standard.

Lästips: Aggressiv nätfiskeattack mot Facebook-användare – vill komma åt lösenord

Kurt Knight är Senior Director of Platform Product Marketing på Apple och han säger följande i ett uttalande:

Just as we design our products to be intuitive and capable, we also design them to be private and secure… Working with the industry to establish new, more secure sign-in methods that offer better protection and eliminate the vulnerabilities of passwords is central to our commitment to building products that offer maximum security and a transparent user experience — all with the goal of keeping users’ personal information safe.

Redan idag kan du säkra många webbtjänster med 2FA. Se den här videon (på engelska) för mer information.

Idag minimeras risken för kontoövertag och dataläckor med tekniker som 2FA-auktorisering. Det betyder att dina inloggningsuppgifter kompletteras med en extra säkerhetscheck i form av en pin-kod som genereras av antingen en app eller som skickas till dig med mejl eller SMS.

Fördelen med 2FA är att obehöriga inte kan komma åt ditt konto även om de har dina inloggningsuppgifter. De måste ha den där pin-koden också. Och det är otroligt viktigt att du använda 2FA på tjänster som Facebook, Gmail och Outlook.

Lästips: Se alla våra artiklar om Apple, Google och Microsoft

Läs mer om nyheten på iMore.com här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.