Så vet du om obehöriga använder ditt Google Gmail-konto

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Av all personlig data som du har på internet om dig själv så kan ditt mejlkonto vara både det känsligaste och mest åtråvärda för cyberkriminella. Ditt mejlkonto är nyckeln till i princip allt som du har åtkomst till på internet. Dina streamingsajter, social media, molnlagringstjänster och mycket, mycket mer.

Därför är det extremt (vi skojar verkligen inte här – extremt!) viktigt att du säkerställer att ingen mer än du själv har tillgång till ditt mejlkonto. Förutom att använda ett unikt lösenord för ditt mejlkonto samt 2FA-auktorisering så bör med jämna mellanrum kontrollera vem som har haft åtkomst till kontot. Även om du är helt säker på att det bara är du.

Använder du Gmail så gör du följande för att kolla:

google konto inloggade enheter 2022

Se vilka enheter som använder ditt Google Gmail-konto

Det enklaste sättet att se om någon mer än du själv har använt Gmail-kontot är att kontrollera vilka fysiska enheter som använder det. Svårare än så är det faktiskt inte.

 1. Öppna webbläsaren > Logga in på ditt Google-konto
 2. Gå till sidan för Dina enheter
 3. Kontrollera om du ser några enheter som är okända

Ibland kommer du att se enheter med namnet ”Aktivitet från en enhet av okänd typ”. Det betyder inte nödvändigtvis att en hackare har kommit åt ditt konto, utan betyder att Google inte kan identifiera om det exempelvis är en iPhone, Android-telefon, dator eller surfplatta.

google konto aktivitet fran okand enhet 2022

Logga ut okända enheter som använder ditt Google Gmail-konto

Om du stöter på en pryl som du är osäker på så kan du kasta ut den från ditt Google-konto. Visar det sig vara en enhet som du själv äger (vilket är sannolikt) och använder så kan du så klart logga in igen bara.

 1. Öppna webbläsaren > Logga in på ditt Google-konto
 2. Gå till sidan för Dina enheter
 3. Kontrollera om du ser några enheter som är okända
 4. Klicka på den okända enheten > Välj ”Logga ut”

Om du måste säkra ditt Google Gmail-konto

Ve och fasa! Du har hittat en pryl som bortom alla rimliga tvivel inte är din egen. Någon har kommit åt ditt Google-konto – vad ska du göra nu?! Google har tacksamt nog en process för att säkra konton som du kan använda dig av.

 1. Öppna webbläsaren > Logga in på ditt Google-konto
 2. Gå till sidan för Dina enheter
 3. Kontrollera om du ser några enheter som är okända
 4. Klicka på den okända enheten > Välj ”Känner du inte igen den här enheten?”
 5. Klicka på ”Logga ut på enheten” > Följ instruktionerna på skärmen
google konto sakerhetskontroll 2022

Så säkrar du ditt konto INNAN något händer

Det är viktigt att du kontrollerar dina säkerhetsinställningar hos Google innan något faktiskt händer. I många fall hade de som drabbas av cyberkriminella kunnat förebygga obehörig åtkomst och dataläckor med bara några minuters koll i inställningarna på Google-kontot. Här är några saker du måste tänka på innan något händer.

 • Byt ditt lösenord. Om du inte har bytt lösenordet till ditt Google-konto på flera månader eller kanske till och med år så är det hög tid att göra det nu. Se till att det nya lösenordet är åtminstone 16 tecken långt med blandade versaler, gemener, specialtecken och siffor. Det finns lösenordsgeneratorer som hjälper dig att hitta bra lösenord och med en lösenordshanterare så behöver du aldrig komma ihåg alla dina lösenord.
 • Använd tvåstegsverifiering. Om lösenordet faktiskt skulle läcka så finns en sekundär skyddsbarriär som stoppar hackare – tvåstegsverifiering. När du loggar in på en okänd enhet så skickar Google en pinkod via SMS eller i en 2FA-generator som måste fyllas i inom en viss tid. På så vis får du dubbelt skydd och cyberkriminella kommer inte åt ditt konto även om de har ditt vanliga lösenord.
 • Fyll i ditt telefonnummer och sekundär mejladress. Med ett registrerat telefonnummer och en sekundär mejladress så ökar chansen att du kan ta tillbaka ditt konto om du förlorar åtkomst till den. Exempelvis om obehöriga kommer åt kontot eller om du glömmer bort lösenordet. Glöm inte att uppdatera uppgifterna om du byter nummer eller mejl i framtiden.
 • Skaffa reservkoder. Med reservkoder (som du kan skriva ut och spara fysiskt på en säker plats) säkrar du åtkomsten till kontot om du förlorar åtkomsten till din mobiltelefon när tvåstegsverifiering är aktiverat. Ta väl hand om dem och skydda dem väl, de är nyckeln till ditt konto!

Du hittar alla viktiga inställningar samt tips och råd om säkerheten på ditt Google-konto här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.