Nytt test: Så tålig är skärmen till Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra
Foto: Apple

Populära YouTube-kanalen JerryRigEverything har testat hur tålig skärmen till Apple Watch Ultra är. I ett utförligt test så provar han reptåligheten för att se hur Watch Ultra står sig mot några av konkurrenterna.

Det här är inte första gången som Watch Ultra sätts på prov. Tåligheten har testats med en slägga vid ett tidigare tillfälle, vilket får sägas vara en extrem testmetod. JerryRigEverything däremot är betydligt mer försiktig.

I sitt test avslöjar kanalägaren Zack Nelson om Apple faktiskt använder äkta safirglas i smartklockan eller om det är ett kompositmaterial likt tidigare. Han provar även reptåligheten för att se hur den står sig mot Samsung Galaxy Watch 5 och Garmin Fenix 7 Sapphire Solar.

Apple Watch Ultra använder äkta safirglas

Safirglas är ruskigt hårt och kan nästan rivalisera diamant på Mohs hårdhetsskala. Skalan sträcker sig mellan 1 och 10, där 10 är det hårdaste materialet vi känner till. Vanligt glas repas redan av material som är 6 Moh medan safirglas behöver en hårdhet på 8 eller 9 Moh beroende på hur rent materialet är. Ett kompositmaterial med safir är inte alls lika hårt som rent safirglas.

Apple har länge marknadsfört safirglas i sina prylar, men det har aldrig handlat om ett rent material, utan ett mjukare kompositmaterial. Både på skärmarna och som skydd över kameralinsen på baksidan av både iPhone-telefonerna och iPad-surfplattorna. Med Watch Ultra däremot tar Apple steget till ett renare safirglas som inte är ett kompositmaterial. Och med det ökar tåligheten.

När JerryRigEverything testar Watch Ultra så börjar skärmen visa små tecken på repor vid 6 Moh, djupare och tydligare vid 7 Moh och när skrapan med hårdhetsgraden 8 Moh används så bli det riktigt tydliga skador på skärmen.

Så står sig Watch Ultra mot Galaxy Watch 5 & Fenix 7

Och då är frågan hur Watch Ultra står sig mot konkurrenter som Galaxy Watch 5 och Fenix 7. Båda använder safariglas precis som Apples smartwatch.

Samsung Galaxy Watch 5 står sig faktiskt lite bättre i reptestet. Vid 6 Moh och 7 Moh så var skadorna mindre tydliga på skärmen än på Watch Ultra. I videon säger Zack att det sannolikt handlar om orenheter i glaset på Samsungs smartwatch eller problem vid poleringen av glaset. Skillnaden mot Watch Ultra är minimal.

Vad som däremot är tydligare är skillnaden mot Fenix 7. Här dominerar Garmins smartklocka helt med betydligt mindre skador vid 6 Moh och 7 Moh. Alla tre har däremot tydliga skador vid 8 Moh.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.