Så snabb är Apples första Mac-dator med ARM-processor

apple developer transition kit mac mini 2020

Apple har redan släppt sin första Mac-dator med ARM-processor. Nej, du kan sannolikt inte köpa den. Den ingår i ett speciellt utvecklar-kit för apputvecklare och har samma Apple A12Z-processor som sitter i 2020 års iPad Pro.

Den här datorn ger inga definitiva svar på hur kraftfull Apples kommande konsumentmodeller är. De har med all sannolikt en annan, kraftfullare processor som inte kommer från iPad Pro-serien.

Däremot får vi en liten indikation på vad som är på gång, och via Geekbench har vi de första testresultaten. Resultat som baseras på virtualisering med Apple Rosetta 2-mjukvaran, så ta allt med en rejäl nypa salt.

Testresultaten från Geekbench:

  • Enkelkärnigt: 811 poäng
  • Flerkärnigt: 2 781 poäng

Så vad säger siffrorna oss? Bland annat att Apples hårdvara i kombination med virtualisering redan idag är snabbare än eller likvärdig med Microsoft Surface Pro X (som använder en specialdesignad Qualcomm Snapdragon SQ1-processor).

Surface Pro X
Surface Pro X står sig dåligt mot Apples utvecklar-kit

Microsoft Surface Pro X fick resultatet 726 poäng i enkelkärnigt och 2 831 poäng i flerkärniga testet.

Inte illa av Apples dator redan idag alltså. Vi kan bara föreställa oss hur mycket bättre prestanda datorn skulle kunna pressa ut med native-appar utan virtualiseringen. Enligt uppgift går det att få allt mellan 25 och 40 procent högre prestanda utan virtualiseringen.

Jämfört med 2018 års iPad Pro som har en nära identisk Apple A12X-processor så ser det mycket sämre ut.

Förra generationens iPad Pro fick 1 100 poäng i enkelkärniga och hela 4 600 poäng i flerkärniga testet. Nämnvärt högre än både utvecklar-kitet och Surface Pro X alltså. Nyaste iPad Pro-modellerna har nära identiska testresultat.

apple macbook air 2020
Utvecklar-kitet är i klass med billigaste Macbook Air-modellen

Vad händer då om vi jämför utvecklar-kitet med prestandan från en 2020 års Macbook Air?

Den billigaste Macbook Air-varianten med Core i3-processor fick 1 005 respektive 2 016 poäng. Uppgraderad till en Core i7-processor ökar siffrorna till mer respektabla 1 133 respektive 2 990 poäng enligt Geekbench.

Tänk på att poängen inte är en definitiv indikator på hur bra prestanda man får. Din upplevelse vid respektive pryl skiljer sig beroende på vad du gör och i vilket syfte. Så åter igen, ta allt med en nypa salt.

När Apple lanserar sin första ”riktiga” dator till konsumenterna senare i år väntas denna vara en 13-tums Macbook Pro. Kort därefter kan en 24-tums iMac-variant släppas i början på 2021.

Nämnvärt så här på slutet är att A12Z-processorn ackompanjeras av 16GB minne och 512GB SSD.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.