Så mycket julmust kan du dricka utan risk för rattfylla (uträkning)

alkohol flaskor unsplash chuttersnap
Foto: Chuttersnap, Unsplash

Visste du att alkoholmätare kan ge utslag om du blåser direkt efter att ha druckit julmust? Det stämmer faktiskt, men du kan vara lugn – det finns ingen risk att du hamnar i trubbel med polisen då det krävs extrema mängder julmust som dricks på kort tid för att du faktisk ska riskera att dömas för rattfylla.

Faktum är att du måste dricka cirka 4,6 liter julmust om du är man eller 3 liter om du är kvinna. Siffrorna är ungefärliga eftersom en avgörande faktor är kroppsvikten, vilket så klart skiljer sig en hel del från person till person. Om du dricker ett glas eller tre innan du sätter dig i bilen så är det alltså ingen fara.

Om du dricker julmust och direkt får blåsa i en alkoholmätare så kan den ge utslag, men det betyder inte att du döms på platsen. Du får istället följa med polisen och blåsa i en annan, mer precis alkoholmätare som är betydligt mer exakt i sin mätning, och för några glas julmust ger den inget utslag.

Räkneexempel: Så mycket julmust kan du dricka

Vi kan säga att du är en man på 35 år med vikten 70 kilogram. Du drar i dig otroliga 19 burkar (33 cl) med julmust i ett svep. Varje burk har en alkoholmängd på 0,3 %.

Det betyder att du får i dig motsvarande 3,5 cl sprit vilket ger en ungefärlig alkoholhalt i blodet på 0,3 promille.

Om du är en 35-årig kvinna som väger 60 kilogram. Hur ser samma mängd julmust ut då? Här säger uträkningen att du får en ungefärlig alkoholhalt i blodet på 0,4 promille istället.

Gränsen för rattfylleri i Sverige är 0,10 milligram per liter utandningsluft eller 0,2 promille i blodet.

Du kan göra en egen, enkel uträkning med hjälp av Alkompassen.

Via Alcosense Laboratories

Du kan inte bli berusad på julmust

I en artikel på Aftonbladet säger Tomas Jonsson, expert på alkoholmätare och VD för testlabbet MHF, att det är jäsningsprocessen i julmusten som ger en så kallad munalkohol. Det betyder att du efter några glas julmust visserligen har alkohol i utandningsluften, men bara i någon minut eller två.

Faktum är att du inte kan bli berusad på julmust även om du skulle försöka. Enligt Tomas så kan du inte bli berusad även om du dricker väldigt mycket.

Det enda som händer är att du blir kissnödig. En ansträngd blåsa i trafiken är ju inte heller bra men det är inte olagligt.

Och faktum är att det inte bara är julmust som gör att polisens enklare alkoholmätare kan ge utslag.

Även yoghurt, bananer och apelsinger kan i värsta fall ge ett positivt utslag på mätaren menar Tomas i artikeln.

Läs mer på Aftonbladet här.

Det här är Widmarksformelen

Uträkningen som används ovan använder den så kallade widmarksformeln. Den är framtagen av svenska professorn Erik Matteo Prochet Widmark som var professor i medicinsk kemi vid Lundsuniversitet. Widmarksformelen är en metod för att mäta alkoholkoncentrationen i blodet. Den förenklade formeln ser ut så här:

Promillehalten = [Konsumerad alkoholmängd i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 100

Här är konstanten ”r” antingen 0,55 om det är en kvinna eller 0,68 om det är en man.

Tänk på att alkoholhalten i blodet avtar med tiden, vilket betyder att du måste räkna in hur länge sedan du drack den alkoholhaltiga drycken samt under hur lång period den intogs.

Därför är det skriverier om julmust och alkoholmätare

Så vad är egentligen hela grejen med julmust och alkoholmätare just nu? Det har väl aldrig varit ett problem?

Anledningen till varför det har blivit en nyhet är för att TikTok-profilen Peter Tower lade ut ett klipp där en alkoholmätare visade på 0,13 promille efter att ha druckit helt vanlig julmust.

Klippet har visats mer än en miljon gånger sedan det laddades upp på TikTok och satte genast igång diskussioner kring hela grejen.

Hur mycket julmust måste jag dricka för att nå alkoholhalten 0,2 promille?

Ungefär 4,6 liter som man eller 3,0 liter som kvinna. Exakta siffror beror på flera faktorer, bland annat kroppsvikt och ålder.

Går det att bli berusad på julmust?

Experten Tomas Jonsson är det inte möjligt att bli berusad på julmust. Däremot kan du räkna med att bli rejält kissnödig om du försöker.

Hur räknar jag ut promillehalten i dryck?

Promillehalten = [Konsumerad alkoholmängd i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 100

r = 0,68 för man och 0,55 för kvinna

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.