Så här försöker Avast “lura” dig på pengar (2021)

Otydlig prissättning gör att du kan betala 200 kronor för mycket

avast logo 2019

Det är viktigt att du använder antivirusprogram på din dator, både Windows och macOS. Idag är risken att datorn infekteras med så kallad malware, eller skadlig kod, hög. Och om du inte har både antivirusprogram och brandvägg på datorn så kan det bli rejält kostsamt för dig.

  • Otydlig prissättning gör att du kan luras på hundralappar
  • Upp till 73 procents prisskillnad beroende på var du köper
  • Ett ändlöst tjat om köp om du använder gratisversionen

Läs mer: Avast och AVG samlar data om dina surfvanor via webbläsaren

Låter det illa? Det är det också, och säkerhetsföretagen som utvecklar antivirusprogram vet om det. De spelar på alla strängar de kan om hur illa det är för dig som oskyddad användare. Samtidigt vet de att många helst inte vill betala för antivirusprogram och att konkurrensen på marknaden är stenhård.

Därför erbjuder de gratisversioner av sina antivirusprogram. Ett kostnadsfritt, avskalat skydd med få funktioner men ändå grundläggande säkerheter som räcker för den absoluta merparten av användarna.

Avast är ett populärt alternativ med sitt Avast Free Antivirus. Det är gratis, hjälper dig att hålla skadlig kod borta och ligger snällt i bakgrunden med automatiska genomsökningar av dina hårddiskar. Inga konstigheter, eller hur?

Så enkelt är det så klart inte. Avast vill ha betalt för sina tjänster och gör allt för att du ska köpa ett mer komplett och funktionsrikt skydd till datorn (vilket säkert är bra för en del, det har vi inget tvivel om).

Läs mer: Avastclear: Så avinstallerar du Avast i Windows 10 (5 enkla steg)

Avast tjatar och tjatar och tjatar – det slutar aldrig

Problemet är bara att Avast gör det på ett riktigt, riktigt fult sätt. De tjatar och tjatar och tjatar och tjatar. Ett ändlöst klagande om att du inte har ett fullgott skydd – tills du klickar på den där köpknappen.

Avast Premium Security är steget över Free Antivirus. För 288 kronor, 399 kronor eller 499 kronor per år så får du ett mer funktionsrikt skydd för datorn. Anledningen till att priserna skiljer sig åt? För att det beror på vart du kollar.

Uppgraderar du via Windows-appen så får du priset 288 kronor, om du inte avböjer första erbjudandet för då ökar priset till 499 kronor direkt. En ökning med extrema 73 procent (!).

Försöker du köpa via Avasts officiella webbsajt så är priset istället 399 kronor, vilket är en ökning från appen med 39 procent.

Det gäller alltså att du väljer helt rätt här, annars bli det snabbt dyrare än du tänkt dig. Och i slutändan så är det en ren förlust att köpa via Avast oavsett, för det finns återförsäljare som tar betydligt lägre priser. Exempelvis kan du köpa Avast Premium Security 2021 från Kinguin för en bråkdel av vad säkerhetsföretag kräver själv.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.