Så bra är Lenovo Smart Display 7 – 8 saker du måste veta

lenovo 7 smart display 2

Lenovo Smart Display 7 är inte den bästa smartskärmen på marknaden – men det är en trevlig liten pryl för dig som vill ha en pekskärm med smarta funktioner och högtalare i hemmet.

Uppdaterad 2022-02-24: Mer information om smartskärmen och fler tips.

 • Samma funktionalitet och mjukvara som Nest Hub
 • Dubbla högtalare och två mikrofoner
 • 7-tumsskärm i 600p

Lästips: Netflix fungerar på Nest Hub & Nest Hub Max

1. Responsiv skärm med låg upplösning

Skärmen har låg upplösning på 1 024 x 600 pixlar. Betydligt sämre än 8-tumsmodellen var supplösning är 1 280 x 800 pixlar alltså, men färgåtergivningen är bra och svärt mer än acceptabel.

Pekskärmen är mycket responsiv och reagerar omedelbart på beröring. Du behöver inte förvänta dig någon fördröjning när du sveper över skärmen. Den reagerar direkt och med mjuka rörelser.

2. Lenovo Smart Display 7 kan spela högt

Smarthögtalaren har 5-watts stereohögtalare som sitter under skärmen. Det är en stor skillnad mot Lenovos större 8- och 10-tumsmodeller som har högtalarna vid sidan av skärmen.

Ljudkvaliteten vinner inga priser. Men du kan enkelt fylla ett mindre rum med ljud om du vill. Har du den i köket eller arbetsrummet fungerar den bra, men stora vardagsrummet kräver mer från högtalarna.

lenovo 7 smart display 1

3. Inbyggd kamera för videosamtal

Det finns en inbyggd kamera för videosamtal. Upplösningen på kameran är två megapixel, vilket är tillräckligt för videosamtal men knappast testvinnande.

En viktig detalj är att det finns ett integritetsskydd inbyggt i smartskärmen. Du kan flytta skyddet över kameran för att fysiskt blockera den från att se något. Mycket bra tänkt av Lenovo.

4. Mikrofonerna hör din röst från långt håll

Du kan fysiskt stänga av mikrofonerna när du behöver det. Då kan du – precis som med integritetsskyddet för kameran – känna dig säker på att ingen uppfattar vad som händer i rummet.

Lenovo Smart Display 7 har en mikrofonuppsättning av typen ”dual-array”. Det betyder helt enkelt att det finns två mikrofoner, och i fallet med Smart Display 7 så är de speciella varianter som hör ljud från långt håll.

5. Lenovo Smart Display 7 stöder Google Assistant – inte Siri

Den här smartskärmen är gjord för Google Assistant – inte Apple Siri. Allt du behöver finns inbyggd direkt i enheten. Du kan ansluta din mobiltelefon eller surfplatta för att casta en video eller musik, men det är inte nödvändigt för att använda den.

Du kan använda din Smart Display 7 fristående eller i högtalargrupp med exempelvis en Nest Audio eller Home Max. Smartskärmen är inte i närheten av att låta lika bra, men du har åtminstine möjligheten.

6. Color Tone gör skärmen automatiskt bättre

Med funktionen Color Tone aktiverad så används ljussensorer i Smart Display 7 för att känna av ljuset från omgivningen. Sen kalibreras skärmen automatiskt med rätt ljusstyrka och färgton för att göra den behagligare att kolla på.

Den här funktionen kan vara lite knepig att använda eftersom den ibland gör att skärmen ställs in på helt tokiga nivåer. Plötsligt kan Color Tone göra att skärmen sänker ljusstyrkan till nära noll utan förvarning, eller aktivera Ambient Mode även om du är i närheten.

Color Tone är en trevlig detalj som ibland gör sig bäst avstängd. Men prova den gärna först och se hur den fungerar för dig. Det kan ju vara så att den är klockren i just ditt hem.

7. Samma mjukvara som Google Nest Hub

En viktig detalj med Lenovo Smart Hub 7 är att den interna mjukvaran är samma som finns i Google Nest Hub. Du har alltså samma gränssnitt och funktionalitet – vilket så klart är mycket välkommet. Den drivande faktorn bakom båda är den digitala assistenten Google Assistant.

Med Google Assistant kan du göra saker som att röststyra ditt smarta hem, spela musik, starta videor och kolla din kalender. Eller varför inte ta reda på vädret, göra en anteckning och mycket mer. Här finns inget större som särskiljer modeller rent mjukvarumässigt.

8. Lenovo Smart Display 7 har svenskt språkstöd

Givetvis kan du prata på svenska med din smarta skärm. Du kan faktiskt ställa in den så att du kan använda både engelska och svenska om du vill. Det svenska språkstödet har inte lika många funktioner och är inte lika smart som på engelska, men alla grundläggande saker fungerar helt utmärkt. Som att sätta timers, starta uppspelningar och kolla vädret (och mycket mer!).

lenovo smart hub 7 recept 2021
Det är busenkelt att kolla läckra recept och följa dem på skärmen. Bild: Lenovo Press

8 saker din Lenovo Smart Display 7 kan göra

Lenovo Smart Display 7 är en mångsidig liten pryl som kan göra mycket mer än att bara sitta där på köksbänken eller skrivbordet. Tack vare att den har en nätverksanslutning och skärm så kan du förenkla din vardag en hel del med den. Här är några saker du kan göra med din smartskärm idag:

 1. Röststyra dina smarta prylar i hemmet
 2. Spela YouTube-videor
 3. Visa recept när du lagar mat
 4. Visa bild från babykameran
 5. Visa din kalender från Google
 6. Röstsamtal med vänner
 7. Spela musik
 8. Visa vädret

Priset på Lenovo Smart Display-serien

Det är lite av en utmaning att få tag på den här smartskärmen om du är intresserad, för den är nämligen utgången och går inte att få tag på speciellt enkelt. Tacksamt nog finns några praktiska alternativ att välja på. Men först – här är de två modellerna i Smart Display-serien på Prisjakt. Inga priser visas i skrivande stund, men vi har länkarna som referens om du vill kolla.

Lenovo smart clock 2
Lenovo Smart Clock 2 (Gen 2) har mindre skärm och stöd för trådlös laddning. Foto: Lenovo Press

Alternativen till Lenovo Smart Display-serien

Och så var det alternativen. Lenovo har inte storsatsat på smartskärmar efter Smart Display-serien. Det enda som erbjuds just nu är Smart Clock-serien med en betydligt mindre och begränsad 4-tumsskärm. Den här prylen är mer tänk att stå på nattduksbordet än i köket, vardagsrummet eller på skrivbordet.

Vill du ha ett ”riktigt” alternativ med större skärm så är du i princip begränsad till Google och Nest Hub-serien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.