Skicka filer från Dropbox i Gmail med smart tillägg till Chrome

Bifoga filer från Dropbox till Gmail

Dropbox och Gmail är två mycket populära webbtjänster idag. Den förstnämnda används för att lagra filer i molnet så de kan delas och användas vart man än befinner sig, medan den sistnämnda är en e-posttjänst som är tätt integrerad med Googles olika tjänster idag.


Även om Google redan har en utmärkt molnlagringstjänst i form av Drive så är det miljontals användare som valt Dropbox istället – samtidigt som de använder Gmail för sin e-posthantering. Visste vore det praktiskt om de kunde koppla ihop de båda tjänsterna på ett praktiskt sätt för att skicka bifograde filer med Gmail direkt från Dropbox?

Tillägget Dropbox for Gmail gör att de båda tjänsterna integreras med varandra så att bilder och dokument enkelt kan delas från Dropbox via e-post. Vad som sker är att tillägget skapar en liten ikon i rutan för ny e-post och man behöver bara klicka på den så visas filerna på ens Dropbox-konto – förutsatt att man loggar in först givetvis.

När man väljer filer så skapas automatiskt länkar för delning; är det bilder visas de direkt i e-postmeddelandet och andra filer visas som en Dropbox-länk. Mottagaren behöver inte ens ha ett eget Dropbox-konto eftersom filerna enkelt kan laddas ned till datorn utan inloggning. Mycket praktiskt tycker vi.

Så tar du bort kopplingen igen

dropbox-kopplade-konton


Om du inte längre vill ha kopplingen mellan Dropbox och Gmail kan du enkelt avbryta denna. Gå till inställningarna i Dropbox och välj Konto-fliken. En bit ner på sidan ser du ett avsnitt som liknar den på bilden ovan. Klicka på länken ”koppla ner” bredvid Gmail för att tillägget ska sluta fungera.

Eftersom tillägget loggas in med ditt Dropbox-konto så kommer det att fungera med alla dina Google-konton, så länge du använder samma webbläsare och konto på datorn (alltså utan att byta användare). Det kan vara bra att tänka på om man delar dator med någon annan som också har Google-konton – de får då tillgång till ditt Dropbox-konto via tillägget.


Ett tips: Bjud in så många som möjligt via en speciell länk som du kan skapa via administrationsgränssnittet i Dropbox. När någon klickar på länken och skapar ett Dropbox-konto får du extra utrymme som tack – väldigt praktiskt eftersom grundmängden är låga 2 GB på Dropbox. Annars är risken att du endast kan ladda upp och dela mindre filer, som dokument och liknande.

Ett annat tips: Google Drive är redan integrerad med Gmail och har mer gratisutrymme från start. Vi rekommenderar du, om möjligt, flyttar dina filer från Dropbox till Google Drive om du använder Gmail som den primära e-posttjänsten. Då slipper du tillägg, får mer utrymme och håller dig inom de tjänster som Google erbjuder.


 

[box type=”download”] Ladda ned: Här hittar du Dropbox for Gmail på den officiella webbsajten för Chrome-tillägg. [/box]