800 miljoner använder nu Messenger

Facebook & Messenger Hightlights 2015

Facebook har nyligen låtit meddela att Messenger har fler än 800 miljoner användare. Det betyder att meddelandetjänsten på allvar börjar bli ett stort hot mot närmsta konkurrenten WhatsApp som har över 900 miljoner användare i skrivande stund.


Siffran tar också Messenger en bit framför mindre aktörer som Viber och Snapchat, två alternativ som visserligen fortsätter att öka i antal användare men som inte når upp till Messengers klass idag. Speciellt inte när analytikerfirman Nielsen går ut och säger att Messenger ökade mest under 2015 gällande antal användare.

Kanske är det dock inte så konstigt om man ser till den utveckling som Facebook har bedrivit det senaste året med en mängd nya funktioner och lösningar till Messenger. Bland annat kan man göra mobila betalningar, genomsöka bilder på telefonen efter vänner och göra gratis videosamtal så länge internet finns.

Under 2016 kommer vi att få se ännu fler och större förändringar där ett av målet är att kunna tjäna pengar på annonsvisning. Exakt hur det kommer att ske och i vilken form återstår att se, men det är ett stort steg som mycket väl kan slå tillbaka negativt för Facebook.

Integration med andra tjänster

Genom att integrerad med andra tjänster, så som Uber, har Facebook breddat intresset och användningsområdet för Messenger under året som gått. Man har också sett till att nya användare kan registrera sig helt utan ett Facebook-konto, något som sporrat intresset ytterligare. Frågan är dock vad som krävs för framtiden och hur man ska lyckas implementera reklam utan att reta upp användarna.


En sak är dock säker och det är att Facebook mycket väl vet vad åtminstone en utmaning är för den kommande framtiden.

”One of the things we have to work on this year is this perception or mindset that Messenger is only to speak with your Facebook friends”, säger Messenger-ansvarige David Marcus till Reuters i en intervju.

Det är onekligen ett problem då många av de jag själv frågat inte vet att man kan använda Messenger oberoende av Facebook. De båda har varit så tätt knutna tillsammans att få vet att de faktiskt är separerade sen en tid tillbaka.

Frågan är – visste du det?