Så aktiverar du bildstabilisering i Google Nexus 5X

Google Nexus 5X

Besviken på att din Google Nexus 5X inte har bildstabilisering för kameran? Då kanske det glädjer dig att man med en enkel kodrad på rätt ställe kan aktivera samma elektroniska stabilisering som finns i Nexus 6P.


Google har sen tidigare sagt att den mindre modellen har för lite internminne och för dålig processorhastighet för att klara stabilisering. Utvecklare som har tagit en närmare titt på det påståendet har kommit fram till att det absolut är möjligt med Nexus 5X och vi kan berätta hur du aktiverar stabiliseringen.

Stoppar automatiska uppdateringar

Man bör ha en mycket viktig sak i åtanke innan man aktiverar stabiliseringen. Man kan nämligen inte längre ta emot uppdateringar från Google efteråt. Detta då man ändrar i en fil kallad Build.prop vars signatur förändras och därmed stoppas alla automatiska uppdateringar. Enda sättet att få dem igen är att återställa originalfilen eller manuellt uppdatera på nytt så den skrivs över.

Om du ändå vill gå vidare behövs en kodrad läggas till i Build.prop och det är följande:

persist.camera.eis.enable=1

För att det ska fungera måste en berörda telefonen vara rootad eller bootloadern upplåst. Använd ADB för att ändra i filen (vi går inte in närmare på hur det går till här), starta om telefonen och kör igång kamerans applikation.


Man kan nu aktivera den elektroniska bildstabiliseringen bland inställningarna. Resultatet ska vara identiskt med den från Nexus 6P – prova dock själv på egen risk.

Tyvärr kan elektronisk bildstabilisering aldrig mäta sig till fullo med optisk stabilisering som återfinns i telefoner som Iphone 6s plus, Galaxy Note 5 och Lumia 1020. Det är dock klart bättre än att inte ha någon form av stabilisering alls, så använd med stor fördel.


Lästips: Google uppdaterar Nexus-serien månadsvis


Gimbals är effektivast

Vad kan man då göra om man inte har någon stabilisering alls i sin telefon?

Vi rekommenderar att man tittar närmare på så kallade gimbal-stabilisatorer som använder två eller tre motorer för att motverka de små rörelser som gör att man får så skakoskärpa i bild och video. Dessa kostar från cirka 1 500 kronor men ger stor effekt och är bättre än både elektronisk- och optisk stabilisering i telefonerna.

När man kommer upp över 4 000 kronor är det enkelt att få mycket bra videoinspelning, vilket också är det primära användningsområdet för gimbalstabilisering. Den cinematiska effekten är påtaglig och vi lovar att man inte vill gå tillbaka till andra, billigare lösning när man en gång provat.