Google uppdaterar Nexus-serien månadsvis – fixar Stagefright

android-logo1


Google skruvar upp säkerheten på Android med löfte om månatliga uppdateringar till egna Nexus-serien.

Efter den hårda kritiken från säkerhetsexperter kring sårbarheten Stagefright ändrar Google hur man ser på säkerhetsuppdateringar. Genom att erbjuda buggfixar månadsvis får användarna snabbare skydd mot hot och samtidigt en garanti om 2-3 års stöd för uppdateringar från Google.

Två år gäller för större uppdatering medan tre år gäller för de mindre med säkerhetsuppdateringar. Så här skriver Google själva om nyheten.

Nexus devices will continue to receive major updates for at least two years and security patches for the longer of three years from initial availability or 18 months from last sale of the device via the Google Store.


Få telefoner har skadliga applikationer

Google har gjort stora förändringar kring säkerheten för Android de senaste åren och det har gett mycket positiva resultat. Enligt Mountain View-företaget har färre än 0,15 procent av alla Android-telefoner skadliga applikationer installerade. Förutsatt att alla appar kommer från Google Play Store.

En utmaning som Google ständigt brottas med är tillverkarnas ovilja att låta mängder av telefoner uppgraderas till nyare Android-versioner. Det är också så att nyare telefoner dröjer flera månader innan en ny version kan släppas på grund av den rigorösa kontroll som måste utföras innan miljontals enheter får en uppdatering.

I skrivande stund är det endast 2,6 procent av alla Android-telefoner som har senaste Android 5.1 medan 15,5 procent har förhållandevis nya Android 5.0. Tar vi ytterligare ett steg bak till Android 4.4 stannar vi på hela 39,3 procent, större delen kapabla att få nyare versioner av Googles plattform.

Nästan alla Nexus-enheter kör senaste versionen

Tacksamt nog finns inte det problemet på Nexus-serien där nästan alla modellerna kör senaste versionen. Google kan inte fortsätta hålla uppdateringar till de riktigt gamla och det är förståeligt men de har beundransvärt lång supporttid.

Klart välkommet med tanke på Stagefright-sårbarheten som Google nu fixat med version LMY48I till Android. Enheterna som fått uppdateringen är Nexus 6, Nexus 9 (WiFi & LTE), Nexus 5, Nexus 7 (WiFi), Nexus 4, and Nexus 10.

Stagefright är en funktion i Android för hantering av uppspelning av media. Med sårbarheter i denna funktion räcker det för hackare att skicka speciellt preparerade MMS till telefoner för att hacka dem – inget mer behövs. Så, för att förtydliga, med ett vanligt telefonnummer till hands kan någon hacka just DIN telefon.

Tacksamt nog finns lösningar men frågan är hur länge det dröjer för alla andra tillverkare att implementera dem i sina respektive mjukvaror.