Ricoh GR III är en liten, nischad kompaktkamera med högupplöst APS-C-sensor och vidvinkeloptik. Den bygger på succén från föregångaren GR II och förbättrar konceptet på flera punkter.
- En perfekt kamera för diskreta gatufotografer
- Kompakt, högkvalitativ och med utmärkt bildkvalitet
- Inbyggt 2 GB lagringsutrymme och stöd för SD-kort
- Väger endast 251 gram
Vad är det mest grundläggande att veta om Ricoh GR III?
Sensorn: Använder en nyutvecklad sensor i formatet APS-C med upplösningen 24,24 megapixel. Sensorn är ett stort steg över föregångaren GR II som stannade på 16,2 megapixel.
Bildprocessorn: En helt ny, förbättrad bildprocessor som hjälper kameran att pressa ISO-området upp till 102 400. Ett stort lyft över GR II endast klarade upp till ISO 25 600.
Objektivet: Är omdesignat för att matcha sensorn och bygger på en ny, förbättrad konstruktion. Har brännvidden 18,3 millimeter (som motsvarar 28 millimeter i småbildsformatet) med största bländaren f/2,8.
Bildstabilisering: Nytt för GR III är att kameran har inbyggd bildstabilisering. Den är sensorbaserad och ska klara att kompensera hela fyra stop.
Vilka andra funktioner är nya i Ricoh GR III?
Autofokus: Ricoh GR III har nu en hybrid-lösning för autofokusen med både fasdetekterande och kontrastdetekterande fokusering. Det hjälper både vid fotografering och videoinspelning.
Videoinspelning: Och gällande videoinspelning så fortsätter Ricoh att göra oss besvikna. Där konkurrenterna satsar hårt på 4K-upplösning så klarar Ricoh GR III endast full-HD i 60 bilder per sekund.
Skärmen: Det sitter en 3-tums LCD-pekskärm på baksidan med 1,04 miljoner bildpunkter. Någon traditionell sökare finns inte inbyggd, däremot en elektronisk popup-variant mitt på ovansidan.
Några andra välkomna detaljer att berätta om Ricoh GR III?
Inbyggt ND-filter: Med ett inbyggt ND-filter minskar du ljusinsläppet och kan fotografera med större bländare i skarpt ljus utan att bilderna blir för ljusa. Du kan även fotografera med längre slutartider än normalt.
Simulerad AA: Sensorn har inget AA-filter (anti aliasing). Det gör att du kan få så kallad moiré i vissa situationer, en defekt som kan vara mycket svår att ta bort i efterhand. Med ett inbyggt, simulerat AA-filter kan du minska risken för just moiré.
Dammskydd: Ricoh GR III har ett anti-dammskydd som hjälper med att hålla sensorn ren från dammpartiklar. Föregångarna GR I och GR II hade stora problem med just damm, så vi hoppas att nya modellen är mycket bättre på att hålla rent.
USB Typ-C: Du laddar batteriet via USB Typ-C och kan även föra över dina bilder till en dator via samma kontakt. Det är välkommet att Ricoh går ifrån microUSB som annars fortsätter att vara vanligt.
Trådlösa anslutningar: Det finns både Bluetooth och WiFi att tillgå. Du kan skicka dina tagna fotografier direkt till en mobiltelefon, redigera dem och snabbt dela på exempelvis sociala medier.
Vilka negativa saker finns om Ricoh GR III?
Batteriet: Den kanske största, negativa saken att nämna om Ricoh GR III är batteriet. Trots att batterikapaciteten har ökat så minskar antalet bilder du kan ta per batteri – med hela 38 procent. Från 320 bilder med GR II till endast 200 bilder i GR III.
Priset: Kanske inte direkt negativt, men Ricoh GR III är knappast den mest prisvärda kameran. Den kostar nämligen cirka 10 400 kronor inklusive moms, omräknat från 899 USD.
Lämna ett svar
Visa kommentarer